AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Umarım Sayın Cameron'un ve Sayın Erdoğan'ın açıklamaları Avrupa Birliği'nin kuruluş felsefesini yeniden hatırlamasına vesile olur" dedi.
Londra'daki resmi temaslarını sonlandıran Bakan Bağış, Türkiye'ye dönmeden önce gerçekleştirdiği ziyaretleri değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bağış, az zamanda çok iş yapmaya gelindiğini söyleyerek, kısa süren İngiltere ziyareti süresince çok yararlı temaslarda bulunduğunu belirtti. Bağış, "Hem kendi muadilim olan AB Bakanıyla hem şuanda İngiltere'nin en popüler siyasetçilerinden biri olan, bizim de milli kuzenimiz addettiğimiz Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'la, hem Lortlar Kamarası'nda hem Avam Kamarası'ndaki üyelerle Türkiye'nin AB sürecini ve Türkiye'nin önemsediği dış politika konularını değerlendirme imkanımız oldu. Akşam da yine büyükelçimizin rezidansında iş çevreleriyle ve siyasi çevrelerle bir araya gelme imkanımız oldu" dedi.
İngiliz medyasına demeçler verdiğini de belirten Bakan Bağış "Hem Financial Times, hem Economist hem BBC gibi yayın kuruluşlarına bazı hassasiyetlerimizi aktarma imkanımız oldu. Bu az zamanda yaptığımız işlerle Türkiye'nin Avrupa Birliği konusundaki hassasiyetlerinin algılanması açısından önemli bir ziyaret gerçekleşti diyebilirim" şeklinde konuştu.
Bağış, özellikle Boris Johnson'la yaptığı görüşmede, Johnson'ın İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığına tam destek sözünü vermiş olmasının ve yapılan görüşmelerde bazı tavsiyelerde bulunmuş olmasının kendisi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Johnson'ın İngiltere'nin sevilen, şakacı, popüler siyasilerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Bağış, "Onun burada Türk aslını gizlemeden, kendi milli bağlarıyla gurur duyduğunu her vesilede dile getiren yönüyle başarılı bir belediye başkanı olması bizi de çok duygulandırdı" dedi.
Bakan Bağış, Londra'nın birçok sorununu çözdüğünü ama çözmesi gereken meselelerinin de var olduğunu ve bunların da değerlendirildiğini kaydetti. Bağış, "Ama kendisinden aldığımız tecrübelerle Türkiye'de de farklı bir süreci yakalamaya çalıştığımız bu dönemde anlamlı olacağına inanıyorum" dedi.
Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın İngiltere'nin yeni başbakanı olma ihtimali konusunda fikirleri sorulan Bakan Bağış, şöyle konuştu:
"İngiltere halkının vereceği bir karardır. Biz başka ülkelerin içişlerine karışmayı sevmeyiz, başka ülkelerin de bizim içişlerimize karışmasına pek sıcak bakmayız. İngiliz halkı kendisini seçmeyi tercih ederse onunla o konuda da çalışmaktan tabi ki büyük bir zevk duyarız."
Bakan Bağış, İngiltere'nin AB üyeliğinin tartışılmasının ve İngiltere'de referandum ihtimali olmasının Türkiye'nin AB üyeliği hedefiyle ne kadar örtüştüğü ya da ne kadar çeliştiği sorulara üzerine ise, "Son günlerde Sayın Başbakanımızın yaptığı bazı açıklamalar ve İngiltere Başbakanı'nın yaptığı açıklamalar aslında İngiltere'de olduğu kadar Avrupa Birliği ülkelerinin genelinde oldukça yankı uyandırdı. Bu açıklamaların, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kendi değerlerini, Avrupa Birliği'nin kuruluş felsefesini yeniden hatırlamasına vesile olur umudunu taşımaktayım. Ümit ederim ki Sayın Cameron'ın ve Sayın Erdoğan'ın bu açıklamaları Avrupa Birliği'nin o kuruluştaki kuşaklayıcı yönünü yeniden hatırlaması ve ayrımcılığa son vererek bütün ülkelerin ortak değerler etrafında birleşebilmesi, birlikte çalışabilmesi için yeni bir sürecin başlamasına vesile olur" diye konuştu.
(CC-CC-D)

13.02.2013 17:44:10 TSI

Editör: Wan Haber