Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Dün dünya Filistin'i ayakta alkışlarken kimileri de ilk defa organize bir şekilde dünyayı manipüle edemeyeceklerini anladı. Herkes ayakta iken oturan birileri vardı. Onlar da herhalde gerekli mesajı aldılar" dedi.
Malatya'da düzenlenen "Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programı İçin El Ele Hep Birlikte Geleceğe" konulu toplantının açılışına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.
Ramada Altın Kayası Oteli'nde düzenlenen törenin açılışında konuşan Bağış, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin'e "gözlemci devlet" statüsünün verilmesiyle ilgili gelişmeyi değerlendirerek, "Dün dünya Filistin'i ayakta alkışlarken kimileri de ilk defa organize bir şekilde dünyayı manipüle edemeyeceklerini anladı. Herkes ayakta iken oturan birileri vardı. Onlar da herhalde gerekli mesajı aldılar. Filistin davasına gönül vermiş, iktidarıyla muhalefetiyle, doğulusuyla batılısıyla büyük bir haksızlığın sonunda giden yolun ilk adımının atıldığını gördüler. Dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın pekiştiği ilimizden, farklılıkların huzur içinde yaşadığı güzel şehrimiz Malatya'dan dünyaya bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulmadıkça ne Orta Doğu ne de dünya barışı sağlanabilir. Filistin halkının kendi devletini kurması İsrail için de en önemlidir. Bunu bütün dünyanın görmesi ve kabullenmesi gerekir" dedi.
Avrupa Birliği yolunda Türkiye'nin attığı önemli adımlardan bahseden Bağış, "İleri adımlarla Avrupa Birliği sürecinin önemi vardır. Türkiye'nin AB'ye bugüne kadar alınmamasının en önemli sebebi ön yargılardır" şeklinde konuştu.
"Haklı olmak yetmez, güçlü olmak lazım" diyen Bağış, "Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye vize konusunda önümüzdeki günlerde yol haritası bildireceğini ifade etti.
"Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almak için giriyor" diyen Bağış, "Türkiye'nin attığı adımlarla kalmayıp daha ileri gitmek için durmak yok reformlara devam" ifadelerini kullandı.
Vali Vasip Şahin de Adıyaman, Bingöl, Elazığ, Tunceli ve Malatya illerinin Avrupa Birliği projelerinden söz edip Malatya'da 51 proje ile 20 milyon TL'ye yakın hibe alındığını vurguladı.
Vali Şahin, Malatya'nın büyükşehir olması ile hedefine daha kısa sürece varacağını vurguladı.
AB Projeleri Koordinatörü Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Musa Ceylan "Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programı İçin El Ele Hep Birlikte Geleceğe Projesi" dahilindeki çalışmalar hakkında bilge aktardıktan sonra, sözü edilen proje çerçevesinde yurt dışına giden öğrenci ve öğretmenlerin konuşması ve plaket takdimi ile program sona erdi.
(NA-GS-Y)

30.11.2012 13:31:59 TSI

Editör: Wan Haber