AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Güney Kıbrıs AB Başkanlığı bizim AB ile olan ilişkilerimizi durdurmadı" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Londra'da, Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSİ) düzenlenen konferansta konuşan Bağış, Güney Kıbrıs AB Başkanlığı'nın Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini durdurmadığını söyledi. Türkiye-AB ilişkilerindeki asıl konunun Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Egemen Bağış, Güney Kıbrıs'ta yapılacak seçim sonuçlarının beklendiğini kaydetti. Bakan Bağış, "Son altı aydır ilişkilerin durduğunu söylemek yanlış olur. Biz her zamankinden çok daha verimli bir süreç geçirdik. Belki direk görüşmede bulunmadık ancak programımızı aksatmadık" dedi.
AB'yi bir diyetisyene benzeten Bağış, "AB daha sağlıklı bir hayat için herkese bir liste veriyor ve tavsiyelerde bulunuyor. Kendisinin fazla kilolu ve sağlıksız görünmesi bu listenin kötü olması anlamına gelmiyor. Aksine bu şuan var olan en iyi liste" şeklinde konuştu.
Türkiye ile müzakerelere başlama kararının AB'de oybirliğiyle alındığına dikkati çeken Bakan Bağış, ancak yine oybirliğiyle alınacak bir kararın bu sürece son verebileceğini söyledi. Bağış, AB'nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunun da ''fikir birliği sorunu'' olduğunu belirtti. AB'nin gerçekleştirmek istediği enerji projelerinde Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu ancak bunu yalnızca Güney Kıbrıs'ın engellediğini dile getiren Bağış, "Bunun zararı bana değil, size olur" ifadelerinde bulundu.
Türkiye'nin ve İngiltere'nin amacının AB'yle ilişkilerini kesmek olmadığını belirten Bakan Bağış, "Ne benim Başbakanım ne de İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'den çıkmak istediğini söyledi. Ama her ikisi de daha iyi ve güçlü bir Avrupa istediklerini söylemeye çalıştı" şeklinde konuştu.
(ÖZ-D)

13.02.2013 19:45:36 TSI

Editör: Wan Haber