Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamalarıyla ilgili, "Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ABD ile açıklaması orada ne kadar ilgi çekerse, ABD büyükelçisinin açıklamasına o kadar ilgi çekmeli. Çok fazla bu işi dallandırıp budaklandırmayalım" dedi.
Bakan Bağış, TBMM'de Finlandiya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Nina Vasgunlahti'yi kabul etti. Finlandinya'ya Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Bağış, Finlandiya'nın desteğiyle Türkiye'nin AB sürecinde ilerleyeceğini söyledi. AB'nin içinde bulunduğu akıl tutulmasından kurtulup sürecin devam etmesini ümit ettiklerini ifade eden Bağış, çözümden, eşitlikten ve makul bir süreçten yana olduklarını söyledi.
Kabulde soruları da yanıtlayan Bakan Bağış, gazetecilerin ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin açıklamalarına ilişkin soruları üzerine, ABD'nin, AB üyesi olmadığını, bu konunun kendisinin görev alanına girmediğini söyledi. Gazetecilerin ısrarlı sorusu üzerine Bağış, esprili bir dille, "Bu azminizi görüp de bizi AB'ye almayan Avrupalılar utansın" dedi.
"Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ABD ile açıklaması ne kadar ilgi çekerse, ABD Büyükelçisi'nin açıklaması da o kadar ilgi çekmeli" diyen Bağış, "Namık Tan'ın açıklaması ABD'li bakanlara yorumlatılıyor mu? Türkiye bağımsız, demokratik, özgüvene sahip bir ülkedir. Çok fazla bu işi dallandırıp budaklandırmayalım" dedi.
Vize muafiyetine ilişkin soru üzerine Bakan Bağış, vize muafiyetine olumlu yaklaşıldığını bu konuda ikna edilmemiş ülkelerin ikna edilmesi için adımlar atıldığını söyledi.
AB'ye üyelik için Türkiye'nin ne kadar bekleyeceğine ilişkin soru üzerine Bağış, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda bir tarih açıklamadığını anımsattı. AB'nin gecikmiş bir süreci neticelendirmesi için adım atması gerektiğini ifade eden Bağış, "Bu süreçte atılması gereken adımlar atılmaz ise kaybeden AB olur" şeklinde konuştu.
(EDA-ÖZ-Y)

07.02.2013 16:46:13 TSI

Editör: Wan Haber