Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı yemek öncesinde kentin tarihi ve turistik yerlerinin anlatıldığı sunuma atıfta bulunarak, "Kayserililerin erikleme diye bir tabiri olduğunu biliyorum. Misafirleri yemeğe davet ettikleri zaman önce, 'şöyle bir bahçeye gidelim bir iki erik yiyelim' diye dolaştırırlar. Van’da ise bilgilendirme diye bir yöntem olduğunu öğrendim" demesi, salondakiler arasında gülüşmeye neden oldu. 

Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı'nın 217. toplantısı Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) ev sahipliğinde yarın Van'da başlıyor. Yarın başlayacak olan kurul toplantısı öncesinde Van'a gelen rektör ve profesörlerin onuruna Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Rescate Otel’de bir yemek verildi. Yemeğe katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yemek öncesinde kentin tarihi ve turistik yerlerinin anlatıldığı bir sunuma atıfta bulunarak, "Kayserililerin erikleme diye bir tabiri olduğunu biliyorum. Misafirleri yemeğe davet ettikleri zaman önce, 'şöyle bir bahçeye gidelim bir iki erik yiyelim' diye dolaştırırlar. Van’da ise bilgilendirme diye bir yöntem olduğunu öğrendim. Siz de benim gibi yeteri kadar bilgilendiniz. O nedenle konuşmamı uzatmayacağım. Ama bu kadarla kurtulduğunuzu zannetmeyin. Yarın kahvaltıda Hoşap Kalesi’ni kim yaptı? Travertenler nerede? Bunların hepsinin teker teker sorulacağını bilin ve bu gece çalışın" demesi, salondakiler arasında gülüşmeye neden oldu.

Van'da düzenleyecekleri kurul toplantısının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Üniversiteler Arası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, eğitim konusunda her bölgenin, her ilin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurularak politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kurul toplantılarını farklı illerde yapmaya karar verdiklerini, Van'da ise meydana gelen depremlerin yıldönümü vesilesiyle 217. toplantıyı Van'da gerçekleştirmeye karar verdiklerini aktaran İbicioğlu, "Türkiye'de çözüm süreci adına, ülkede problemlerinin çözülmesi, dedeleri Çanakkale'de birlikte şehit olan insanların birbirlerini yanlış anlamalarının önüne geçilmesi, kısaca bir diyalog ortamının oluşturulmasına yönelik olarak gerçekten hükümet kendi adına da önemli riskler alarak taşın altına elini koymuştur. Biz de Üniversiteler Arası Kurul olarak Van'a, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı birlikte geçirecek şekilde, bu sürece de sembolik olarak destek vermenin boynumuzun borcu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İbicioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Buralarda adeta psikolojik olarak avucunuzun içinden kayan, dolayısıyla en yetkili ağızlar olarak, bir takım provokasyonların da üniversite öğrencileri üzerinde oynandığını dikkate alarak, tüm rektörlerin ve tüm Üniversiteler Arası Kurul üyelerinin, bakanımızın da katılımıyla burada olmaları çok önemlidir. Cumhuriyet Bayramı, şimdiye kadar halkın bayramı olması gerekirken, elitlerin kutladığı bir bayram havasına dönüştüğünden, bayramlardaki halk kaynaşmasını sağlayamadık. İnşallah, 29 Ekim Bayramımızı da burada kutlayarak buradaki halkımızla bütünleşerek bu anlamda yeni bir coşku oluşturmak istiyoruz."

Son iki aydır Van ile ilgili yeni bir vizyon geliştirme çabası içinde olduğunu söyleyen Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, kent için birlik ve kardeşlik ruhu ve ekonomiyi daha çok konuşmak gerektiğinde fikir birliği sağladıklarını söyledi.

Konuşmalardan sonra yemeğe geçen heyet, ardından çalınan müzik eşliğinde bir süre halay çekti.

Editör: Wan Haber