Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 137 merkezde kemoterapi hizmetinin verildiğini belirterek, yılda 350 bin kemoterapi işleminin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Numune Hastanesi Kolej Semt Polikliniği'nde gerçekleştirilen 'Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi ve Gündüz Kemoterapi Ünitesi' açılış törenine katıldı. Akdağ, açılışta yaptığı konuşmada, kanserin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de toplumun hastalık yükünü oluşturma noktasında ön sıralarda yer aldığını belirterek, "Türkiye'de bulaşıcı hastalıklar ve benzeri bazı hastalıkların sıklığı azaldığı için de kanserle kalp hastalıkları ilk iki sıraya oturmuş durumda. Bütün gelişmiş ülkelerde benzeri bir özellik görüyoruz" dedi.
Önümüzdeki dönemlerde kanserin muhtemelen en önemli sağlık sorunu olmaya devam edeceğine dikkati çeken Akdağ, erken tanının üzerine yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı. Akdağ, bağırsak, meme kanserleri için taramalar yapılması gerektiğini söyleyerek, bütün vatandaşları ücretsiz yapılan bu taramalara iştirak etmeye davet ettiğini bildirdi. Belli bir yaştan sonra bu taramaların yapılması gerektiğini anlatan Akdağ, aile hekimlerine müracaatla bu taramaların nasıl yapılabileceğinin öğrenilebileceğini dile getirdi.

"SGK, SÖZLEŞMELI ÖZEL HASTANELERDE KANSER ÜCRETLERİNDEN HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAMASINI ÖNGÖRMEKTEDİR"
Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kanser hastalarına bütün sağlık sistemi ve sosyal sigorta sisteminin şefkatle yaklaşması gerekiyor. Çünkü, kanser gerçekten baş edilmesi kolay bir hastalık değil, uzun süreler tedavi edilmesi gerekiyor. O sebeple biz AK Parti hükümetleri olarak Türkiye'de kanser tedavisini korkulan bir tedavi olmaktan çıkarma konusunda büyük bir kararlılık sergiledik. Bugün Türkiye'de kanser tedavisi ailelerinin özellikle masraflar açısından baş etmesi noktasında korkulan bir hastalık grubu olmaktan çıkarmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu sözleşmeli özel hastanelerde dahi kanser ücretlerinden herhangi bir ücret alınmamasını öngörmektedir. Dolayısıyla hem kamu, üniversite, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla sözleşmeli olan bütün hastanelerde bugün kanser tedavileri ücretsizdir."
Bakan Akdağ, şu anda Türkiye'de 137 merkezde kemoterapi hizmetinin verildiğini belirterek, yılda 350 bin kemoterapi işleminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın 7 merkezinde robotik tedavi merkezinin olduğunu söyleyen Akdağ, "Önümüzdeki yıllarda büyük merkezlerle bunların sayısını bir miktar daha artıracağız. Ayrıca gündüz ilaç verme ünitelerinin de sayısını artırıyoruz. Buralarda vatandaşın rahat edeceği bir ortamda bu tedavileri veriyoruz" şeklinde konuştu.
Akdağ, Afganistanlı kanser hastalarıyla sohbet ederek, kanser tedavisi gören hastalarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Öte yandan, ünitede kanser hastalarının tedavisine destek amacıyla müzikli ve resimli terapi gerçekleştirildiği bildirildi.
(EY-CC-Y)

11.01.2013 13:03:26 TSI

Editör: Wan Haber