Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden binbir hatim geleneği kapsamında Ulu Camii'nde yapılan duaya katıldı.
Her yıl yapılan binbir hatim programı, bu yıl 14 Aralık 2012 Cuma günü sabah namazında belirlenen camilerde başladı. Okunan 18 bin 926 hatimin duası, bugün Ulu Camii'nde yapıldı. Erzurum Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Sebahattin Öztürk ile bir süre görüşen Bakan Akdağ da, daha sonra Ulu Camii'ye gelerek, cuma namazı öncesinde okunan binbir hatim duasına katıldı. Kadınlar için de 19 Ocak 2013 Cumartesi günü saat 09.00'da yine Ulu Camii'nde dua yapılacağı bildirildi.

BİNBİR HATİM GELENEĞİ
1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılan binbir hatim geleneği, Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır sürdürülüyor. Tuzcu (Dutçu) köyünde yaşayan Pir Ali Baba'nın "Eğer her yıl binbir hatim okursanız Allahü Teala'nın bu memleketi hususiyetle zelzeleden koruması umulur" diyerek sahibi olduğu 8 köyden 4'ünün gelirini yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği binbir hatim için vakfetti ve 1. Dünya Harbi yıllarına kadar gelenek devam etti. O yıllarda okutulamayan binbir hatimler, Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni Bey tarafından yeniden okutulması için Mustafa Kemal Paşa'dan izin alınması ile devam eden gelenek günümüze kadar geldi. Pir Ali Baba'nın mezarı merkeze bağlı Tepeköy ile Tuzcu köyleri arasında Erzurum Ovası'na bakan Pir Ali Baba Tepesi'nde bulunuyor.
(EMY-AA-CC-Y)

18.01.2013 13:00:01 TSI

Editör: Wan Haber