Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin jandarma bölge komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili davanın duruşması yarın yapılacak. Yaşanan olayın takipçisi olarak kurulan ‘Lice Adalet Arıyor Platformu’ üyeleri, düzenlediği basın toplantısıyla duruşma öncesi değerlendirmede bulundu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 23 Ekim 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi olayının ardında başlayan olaylarda 16 kişinin hayatını kaybetmesi ile yüzlerce ev ve iş yerinin yanması olayıyla ilgili yarın Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın duruşması yapılacak. Duruşma öncesi basın toplantısı düzenleyen ‘Lice Adalet Arıyor Platformu’ üyeleri o gün yaşanan olayın tanıkları olduklarını ifade ederek, olayın vahametinin çok büyük olduklarını anlattı. Platform üyeleri adına açıklama yapan Şiyar Kaymaz, 21 yıl önce yaşadıkları olayın bugün kendilerinde bir yara olarak kaldığını belirterek, "21 yıllık süreçte bizler, bir seslik içerisindeydik. O gün yaşanan olayın şahitleriyiz. O dönemde çocuktuk. Ve bu çocuklar bugün adalet peşindeler. Oluşturduğumuz bu platform, bir çok sivil toplum örgütünün katılımıyla oluştu. Platformun amacı olayın gerçek boyutunu halka anlatılmasını sağlamak ve kamuoyunu bilinçlendirmektir. Aynı zamanda adaletin tecil edilmesi için gerekli hassasiyeti de sergileyeceğiz. Orada yaşadığımız acılarımızı, sıkıntılarımız 21 yıl boyunca bir yara gibi kalmış. Sorunların artık çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununda ancak gerçek bir adaletle, yüzleşmeyle, hesaplaşmayla olacağını düşünüyoruz. Olayın vahameti çok büyük, basite indirgenecek bir durum değildir. 30 bin nüfuslu bir ilçe 3 gün içerisinde yok oldu. Ben o günün bir tanığıyım. Kendi gözlerimle gördüğüm bir yok oluş vardı orada. Platform olarak, sorunu sadece askere indirgenerek, çözülmesinden taraftar değiliz. Burada olayın sistematik olduğunu tüm kamuoyuna deklere etmek istiyoruz" dedi.

Olayın adli soruşturmasıyla ilgili bilgi aktaran Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi ise, yarın Diyarbakır’da Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek davanın bir fırsat olarak değerlendirerek, davada sadece iki sanığını yargılanacağını söyledi. Elçi, "1990’lı yıllarda hukuk dışı infazlarla, gözaltılarda yaşamını yitirenlerin çocukları, bugün büyümüş babalarının hakikatini arıyorlar. Bölgenin tümünde çocuklar bu şekilde büyümüş. 23 Ekim 1993 yılında Lice’de meydana gelen büyük katliamla ilgili bir dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması yarın Diyarbakır’da Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Lice’nin hakikati, salt bu davadan ibaret değildir. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dahil olmak üzere 16 sivil insanın ölümüne ve çok sayıda insanın yaralanmasına ilişkin bir davadır. Bu davada ne yazık ki sadece iki sanık yargılanıyor. Biri, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Eşref Hatipoğlu ile Tunay Yanardağ sanık olarak yargılanacak. Şüphesiz katliamın sorumluları sadece bu iki kişiden ibaret değildir. Lice’de olayın sorumlusu çok sayıda kişinin olduğu bilinmekte. Bölgede yaşanan diğer bütün insan hakları ihlalleri gibi, Lice olayı da yeterince araştırılamadı. Hata 20 yıl boyunca hiçbir soruşturma görmedi. En sonda zaman aşımına kısa bir süre kala, bir dava olsun denilerek bu dava açıldı. Bu dava hem bizim için hem Liceliler için bir fırsattır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber