MHP Genel Başkanı Bahçeli, MHP'den AK Parti'ye geçen Başbakan Yardımcısı Türkeş'in kendisiyle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Bahçeli, "Değerlendirmeyi AK Parti'ye bırakıyorum" dedi ve Türkeş'in, Ahmet Davutoğlu döneminde nasıl Başbakan Yardımcısı olduğunun açıklanmasını istedi.

Partisinin grup toplantısında konuştuktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in kendisiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. MHP lideri, "Bir kere okudum, değelendirmeyi Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bırakıyorum. Özellikle 64. Hükümetin kuruluşu sırasında MHP’nin genel başkan yardımcısıyken Sayın Ahmet Davutoğlu hükümetinin Başbakan Yardımcısı olma hikâyesini Sayın Davutoğlu anlatırsa zannediyorum bunu da anlatmış olur" dedi.

MHP'den AK Parti'ye geçen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş Hürriyet'e verdiği röportajda, MHP lideri Bahçeli’nin anayasa değişikliğine desteğinin, herkesin algıladığının aksine bir siyasi tuzak olabileceğini imâ etmişti. 

"Türkiye toplama kampı değil"

Bahçeli, grup toplantısına ise son dönemde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimi değerlendirerek başladı. Avrupa Parlamentosu’nun "Müzakereler dondurulsun" kararını "sefil" olarak niteleyen Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AB’ye ilişkin tutumumun sonuna kadar haklı olduğunu belirtti, "Avrupa zihniyeti Türk ve Türkiye düşmanlığını bir kez daha teyid etmiştir" dedi.

MHP lideri, Erdoğan’ın Suriyelilere kapıların açılması ile ilgili sözlerini de gündeme getirdi.
“Suriyeli mültecileri tehdit vasıtası kullanmak elbette çok insani ve adil değildir. Ensar olmanın vakarına bu yakışmayacaktır. Bırakalım giden gitsin. Gidenler sağ biz selamet diyelim. Türkiye, Avrupa’nın bekçisi, toplama kampı değildir."

Avrupa Parlamentosu'nun idam cezasıyla ilgili tepkisini de hatırlatan MHP lideri, AK Parti'ye, "O zaman yarından tezi yok. AKP idam cezasıyla ilgili kanun teklifini TBMM'ye taşımalıdır. El mi yaman bey mi yaman muhataplarına gösterelim, hepsini birden yıldırım vurmuşa çevirelim" çağrısı yaptı. 

"Türkiye ekonomisi darboğazda"

Son dönemde sürekli dalgalanan döviz fiyatları ve faiz indirimi tartışmalarına da değinen MHP lideri, Türkiye ekonomisinin bir darboğaza düştüğünü söyledi.

"Korkumuz odur ki, kur-faiz- enflasyon döngüsü birbirini besleyerek, birbirini teşvik ederek milletimizi derinden yaralayacak, ekonomiyi rehin alacaktır. İç siyasetteki dengesizliklere eş zamanlı olarak, uluslararası ilişkilerdeki gelgitler döviz tansiyonunu canlı tutmakla kalmayıp, risk ve belirsizlikleri de yoğunlaştırmaktadır."

Otomobil fiyatlarını yapılan ÖTV zammını "fahiş" olarak  niteleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye ekonomisindeki yamalar sökülmekte, dikişler patlamaktadır" diye konuştu.

Ekonomideki sorunların çözümü için yapısal reformların bir an önce hayata gecirilmesi gerektiğini söyleyen Bahçeli, Türk Lirası’nın güçlenmesi amacıyla atılan adımların derinleştirilmesi gerektiğini de belirtti.

"Türkiye için tek seçenek El Bâb’ın arınması"

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda, El Bâb’ın stratejik bir yol ağzı, kavşak noktası olduğunu söyleyen MHP Genel Başkanı, 24 Kasım’da 4 askerin şehit olduğunu da hatırlatar MHP lideri, bu saldırının faillerinin mutlaka Türkiye’ye teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

"Şehitlerimizin kanının yerde kalmaması için bu şarttır. El Bâb’ın mücavir alanlarında eller tetikte, sinirler gergindir. Bir kıvılcım Türkiye Suriye arasındaki gerilimi daha da şiddetlendirecek, silahlı bir çatışmaya dönüştürecektir. Bu ihtimali görerek soğukkanlı olmak durumundayız."

Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için Suriye’de olduğunu da sözlerine ekleyen MHP Genel Başkanı, harekat başladığı günden bu yana 18 askerin şehit olduğunu da belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Editör: Wan Haber