1945 yılında oluşturulan Sosyal güvenlik sistemimiz, bu tarihten itibaren devlet ve yasalar tarafından güvence altına alınmış ilk sistemli sosyal güvenlik sistemimizdir. İkinci Dünya Savaşı’ nın dünyanın ekonomik koşullarını olumsuz etkilemesi, zaten Kurtuluş Savaşı’ ndan yeni çıkmış olan ülke ekonomimiz üzerinde de olumsuz etkiler yapmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ nın bitimiyle birlikte hızla gelişmeye ve sürekli olarak büyümeye başlayan ülke ekonomimiz bu büyümeyle birlikte sosyal güvenlik sisteminin gelişmeye ihtiyaç duymasına sebep olmuştur.

Hızla gelişen ekonomik göstergelerimiz doğrultusunda sanayileşmeye ve çalışan sayısı ile özel sektör şirketlerinin sayısının artmasına bağlı olarak,  özel sektör çalışanları, işyeri sahipleri, sanatkarlar ve esnaflara prim karşılığı sosyal güvenlik hizmeti sunmakla görevli olan Bağkur kurulmuştur. Esnaflar, İşyeri sahipleri, serbest çalışanlar ve sanatkarları kapsamakta olan kurum, 2006 yılında yeniden yapılandırılma kararı alınarak tüm sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısı altında birleştirilmesine kadar hizmet vermiştir. Bu tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine katılarak faaliyetlerine son veren Bağkur, tüm üyelerini SGK’ ya devrederek kurum üyelerinin tüm sigortalılık işlemlerinin SGK üzerinden yapılması sağlanmıştır.

2006 yılında yine Bakanlar Kurulu’ nun almış olduğu bir karar doğrultusunda online olarak bürokratik işlemlerin yapılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan E-Devlet platformu, Ulaştırma Bakanlığı’ nın kontrolünde kurulmuştur. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak nitelikteki bu platform, kurum ve kuruluşların platform üzerindeki web siteleri aracılığıyla vatandaşlarımıza online hizmetler sunabilmesini, bu sayede çağımızın ilerleyen teknolojik olanaklarının daha nitelikli hizmet sunumu çerçevesinde kullanılması planlanmıştır.

Online olarak çeşitli hizmetlerin kurumlar tarafından sunulabilmesi için gerekli olan alt yapısal çalışmaları hızla başlatan tüm kurumlar arasında, online hizmet verebilmek için gereken uyumlu altyapıyı en hızlı şekilde hazırlayarak çeşitli işlemlerin online olarak yapılabilmesini sağlayan kurum SGK olmuştur. Halen alt yapısal hazırlıklarının tamamlanmasına bağlı olarak hizmet kapsamını giderek daha da genişleten Sosyal Güvenlik Kurumu, daha önce günleri hatta ayları alabilen pek çok işlemin artık sadece birkaç dakika içerisinde online olarak yapılabilmesini sağlıyor.

Bağkur sorgulama ve benzeri sorgulama işlemlerini yapabilmeleri için kurum üyelerinin E-Devlet veya E-SGM platformları üzerinden, gerekli bilgilerin verilmesi suretiyle birkaç dakika içerisinde işlemlerin sonuçlarını alabiliyorlar. Bağkur borç sorgulama ve Bağkur ile ilgili olarak E-Devlet ve E-SGM platformları üzerinde yapılabilen tüm online, işlemlerin nasıl yapılacağı ve bu işlemleri yapabilmek için kurum üyelerinin ihtiyacı olan her şeyle ilgili olarak ayrıntılı bilgiye ulaşabileceğiniz web sitemiz, sosyal güvenlik sistemimizle ilgili cevaplarını aradığınız tüm sorularınıza yanıt verebilen geniş bir bilgi arşivine sahip olacak şekilde hazırlanmıştır.

Online olarak yapılabilen tüm işlemleri farklı konu başlıkları halinde ve detaylı olarak inceleyen makaleler yoluyla kullanıcılarına aktarmakta olan web sitemiz, tüm işlemlerin adım adım nasıl yapılacağını kullanıcılarımıza aktarabilmektedir. Online olarak yapılamayan tüm işlemlerle ilgili olarak ta detaylı bilgilerin bulunduğu web sitemiz, online olmayan işlemlerin nasıl yapılabileceği, bu işlemler yapılırken hangi evraklara ihtiyaç duyulacağı, hangi işlem için hangi kuruma başvurulması gerektiği ve bu işlemlerin ne kadar süreceği gibi merak edilen tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz geniş ve güvenilir bir bilgi arşivine sahip olarak hazırlanmıştır.

Kullanıcılarımızın aradıkları tüm bilgilere en hızlı ve en kolay şekilde ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla özel bir sistemle hazırlanmış olan web sitemiz, kullanıcı dostu özellikler ile donatılmıştır. Sosyal Güvenlik Sistemimiz ile ilgili en geniş kapsamlı bilgi arşivi olarak hazırlanmış olan platformumuz, cevaplarını aradığınız tüm sosyal güvenlik sorularınıza yanıt bulabileceğiniz kılavuz niteliğindeki bir web sitesi olarak hizmet sunmaktadır.

 

 

Editör: Wan Haber