AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış "Şanghay ile iyi ilişkiler geliştirmemizi tavsiye eden Avrupa'nın kendisidir" dedi.
Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSİ) yer alan 'Türkiye ve Birleşik Krallık' konferansında konuşan Bakan Bağış, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'yle olan ilişkilerini değerlendirdi.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in de Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'yle olan ilişkilerini geliştirmesinin kendileri için önemli olduğunu çünkü yalnızca Türkiye'nin bu örgütün üyesi olan Kazakistan ve Tacikistan gibi ülkelerle ilişki kurabileceğini söylediğini ifade eden Bakan Bağış, "Bizim mesajımız Avrupa Birliği'nin değerlerine karşı değildir, AB'nin benimsediği demokrasi ve özgürlük değerlerine sahip çıkmaktır" açıklamasında bulundu.
Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Bağış, İngiltere'nin referanduma gitmesi üzerine gelen bir soru üzerine "Referanduma gitmek demokrasinin bir parçası ve bu referandum ihtiyacı AB'ye nedenlerini sordurmalı ve bunu önlemenin yollarını araştırmalı. Her ülkenin çıkışı düşündüren farklı problemleri ve farklı nedenleri var" ifadesinde bulundu.
Bir dinleyicinin 'Türkiye'nin AB'ye girmesi çok sayıda Türk vatandaşının AB'ye göç etmesine sebep olacak, yorumunuz nedir' sorusuna Bakan Bağış, "Bizler Avrupa'dan Türkiye'ye göçen AB vatandaşları hakkında endişelenmiyoruz. Bizim AB'ye başvurduğumuzda kişi başı gayri safi milli hasıla ile şu anki miktarlar arasında çok büyük fark var. Şimdiden çok sayıda Alman vatandaşı, İngiliz vatandaşı Türkiye'ye göçmüş bulunmakta" şeklinde konuştu.
(CC-Eİ-Y)

13.02.2013 20:36:30 TSI

Editör: Wan Haber