Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, terör örgütünün silah bırakmasına yönelik çok hassas bir sürecin yaşandığını belirterek, "Dün kimileri, Türkiye'nin bu barış sürecini üç tabuta koyup gömme sürecini yaşatmak istedi. Ama bu millet, onlara karşı çok net bir tablo ortaya koydu" dedi.
Başmüzakereci Egemen Bağış, Doğan TV Center'da düzenlenen 'Fresh Mesh Konferansı'na katıldı. Konferansta konuşan Bağış, gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bağış, "Aslında bugün maalesef, sözlerin biraz boğazımızda düğümlendiği bir gün. Bugün Türk basınının çok değerli mensubu, benim de yaklaşık 25 yıldır ağabey dediğim, tanıdığım, sevdiğim Mehmet Ali Birand'la vedalaşma sürecine girdiğimiz bir gün" diye konuştu.

"BİRAND'IN YERİ KOLAY DOLDURULMAZ"
Birand'la 1989'da tanıştıklarını ifade eden Bağış, "Ondan sonra hayatımızın her döneminde karşılıklı sevgi, saygı, dayanışma içerisinde olduk. İkiz Kuleler'in yıkıntısına ilk defa onunla birlikte gittik. Bugüne kadar tanıdığım AB sürecine en çok destek veren, en çok inanan, en çok heyecan duyan meslektaşlarınızdan biridir. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. Böyle bir günde medyada şov dünyasını, eğlenceyi konuşmak kolay değil. Ona sorsaydık 'devam edin, işinizi yapın' derdi. Kendisi stent değiştirme ameliyatını programlarken 'akşam haberlerine yetişecek şekilde ayarlayın' diyecek kadar mesleğine sevdalı, izleyicisiyle kavuşma konusunda muazzam heyecan duyan biriydi. Gerçekten hayat doluydu" dedi.
Egemen Bağış, Birand'la olan bir anısını da anlatarak, "Yarın kendisiyle vedalaşacağız ama yeri kolay doldurulacak biri değil. Türkiye'de bugün sektörün geldiği noktada onun büyük emeği var. Hepinizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

"BU ÜLKENİN HER KESİMİ BARIŞ İÇİN KENETLENDİ"
Konuşmasında terör sorununa da değinen Bağış, Türkiye'nin kendi zıplama hamlelerini gerçekleştirebilmesi için herkesin yaptığı işte 'akıl teriyle alın terini kaynaştırması' gerektiğini söyledi. Bağış, "Çok şükür Türkiye, bizim 2002'de kucağımızda bulduğumuz o çarpık zihniyetlerin, şizofrenik ruh hallerinin son bulduğu bir süreci yaşıyor. Bu süreçte önümüzdeki en önemli meselelerden bir tanesi, Türkiye'nin o zıplama heyecanını bir mıknatıs gibi geriye çeken terör sorunudur ve terör sorununun bitmesine yönelik, terör örgütünün silah bırakmasına yönelik çok hassas bir süreç yaşanıyor. Çok ama çok büyük görev rol düşüyor. Dün kimileri, Türkiye'nin bu barış sürecini o üç tabuta koyup gömme sürecini yaşatmak istedi. Ama bu millet, onlara karşı çok net bir tablo ortaya koydu. Bu ülkenin her kesimi barış için, birlikte, huzur içerisinde, daha aydınlık yarınları gerçekleştirmek için kenetlendi. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Onda da hepimize çok büyük bir görev düşüyor. Dün benim en çok etkilendiğim sloganlardan, açılan pankartlardan bir tanesi 'Savaşın kazanını, barışın da kaybedeni olmaz' pankartıydı. O yüzden hepimizin kazanacağı yarınları ümit ediyoruz" dedi.

"DEMOKRASİ İÇİN ATILAN HER MANŞET, AB SÜRECİNE DESTEKTİR"
Bağış, Türkiye'nin mükemmel bir ülke olmadığını ancak dünyada da mükemmel bir ülkenin bulunmadığını belirterek, "Ama bugünün Türkiye'si, inanın birçok AB ülkesinden çok daha iyi noktada. Ama onunla kendimizi kıyaslamayacağız, kendimizi kendimizle kıyaslayacağız. Bugünün Türkiye'si, dünden çok daha iyi bir noktada. Sizlerle birlikte el ele verip AB sürecine sahip çıkarsak, reform sürecine sahip çıkarsak, bugün attığımız adımları devam ettirirsek, inşallah yarın da bugünden daha iyi noktada olacağız. Demokrasi için atılan her manşet, AB sürecine bir destek manşetidir. Türkiye'de yasaklara karşı atılan her manşet, Türkiye'nin reform sürecine, AB sürecine destek anlamını taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in hummalı bir şekilde 4. yargı paketini hazırladığını belirten Bağış, "O süreçte de hepinizin desteğine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
(OY-ÇK-OK-Y)

18.01.2013 13:55:35 TSI

Editör: Wan Haber