Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 1923'den 2002'ye kadar Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin en büyük payı Milli Savunma Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, "Ama 2002'den bu yana yine istinasız bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesinin en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılmıştır" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Özel Mürüvvet Evyap Okulları'nda gerçekleştirilen proje şenliğine katıldı. Açılışta konuşan Bakan Bağış, Avrupa Birliğine üye ülkelerin Türkiye'yi gördüklerinde endişelendiklerini ifade ederek, "Bu Türkler her geçen gün zenginleşiyor , büyüyor. Ama biz Avrupa Birliği için çözüm ülkesiyiz. Biz bir anahtar ülkeyiz. Bugün Türkiye'nin en büyük gücü genç nüfustur. Bizim ortalama yaşımız 29. Ama Avrupa'nın ortalama yaşı 45. Avrupa yaşlanıyor. Biz ise dinamik bir nüfusla her geçen gün büyüyen , eğitime de çok ciddi bir destek veren hükümet anlayışıyla çok farklı bir Türkiye'nin vizyonunu ortaya koyuyoruz '' diye konuştu.
Türkiye'de eğitim veren okulların 3'te 1'inin son 9 yılda yapıldığının altını çizen Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü ;
"Cumhuriyet Tarihi boyunca önceki bütün dönem , 1923'den 2002'ye kadar Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin en büyük payı Milli Savunma Bakanlığı'na ait olmuştur. Ama 2002'den bu yana yine istinasız bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesinin en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılmıştır. Bugün Türkiye'de 160 binin üzerinde yeni derslik yapıldıysa yani Türkiye'nin gençlerine çocuklarına eğitim veren okulların 3'te 1 son 9 yıl içinde inşa edildiyse bu bizim eğitime ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir. Biz çocuklarımıza ücretsiz ders kitabı dağıtacağız dediğim zaman yapamazsınız demişlerdi. 10 yıldır bütün Türkiye şahittir ki bunu çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik."
Öğrencilere tablet bilgisayar müjdesi de veren Egemen Bağış, '' Türkiye'nin vizyonu , Dünyanın 16. , Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisiyiz. Bizden bir büyük olan Hollanda'nın toplam nüfusu kadar öğrencimiz var ilk ve orta dereceli okullarımızda. 16 milyon öğrencimizin her birine tablet bilgisayar vereceğiz. O tablet bilgisayar sadece ders kitabı yerine değil , kitabın içindeki bilgilerin , yazıların tablet bilgisayara yüklenmiş olmasıyla ibaret değil. Orada çok farklı bir fikir var. Oradaki asıl mesaj ; Tabletteki internet bağlantısıyla benim 16 milyon yavrum , çocuğum , gencim , öğrencim dünyanın her yeriyle iletişim halinde olacak '' şeklinde konuştu.
Türkiye'de bir şeylerin değiştiğini vurgulayan Bağış sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Eskiden Türkiye'de okuyanlar bilirler. Bizlere nehrin , dağın uzunlukları ezberletilirdi. Cumhuriyetimizi kuran büyük vizyoner Atatürk'ün 7 yaşındayken dayısının çiftliğinde karga kovaladığını öğretirlerdi. Ama biz çocuklarımızın Atatürk'ün 1920li yıllarda 'Efendiler , bir Balkan Birliği kurulmalıdır ve o zamanda Avrupa Birliğine dönüşmelidir. Yoksa bu kıtada barış sağlanamaz' dediğini de öğrensinler istiyoruz. Bugün üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği fikrini kurulmasından 35-40 yıl evvel ortaya atanlardan bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusudur ."
Açılış konuşmasının ardından Egemen Bağış, çeşitli yarışmalarda dereceye giren Özel Mürüvvet Evyap Okulu öğrencilerine ödüllerini takdim etti.
(OY-ET-Y)

04.01.2013 17:00:11 TSI

Editör: Wan Haber