Mültecileri  ölüme götüren ‘Arıcıoğulları’ isimli 1970 yılı yapımı olan ve eski olduğu için uzunca bir süredir hizmet vermediği öğrenilen günübirlik tur teknesinin 30 Ağustos’ta boyandıktan sonra, sahibi olan Türkiyeli Kaptan M.K. tarafından H.K. adlı Suriyeliye satıldığı tespit edildi. M.K’nin yakalanması için çalışma başlatıldı. Bazıları silah zoruyla tekneye bindirildiklerini söyleyen mültecilerin  ifadeleri ise, yaşanan facianın detaylarını ortaya koydu. Faciadan kurtulan Irak Türkmenlerinden Salim Bazani, teknenin üst katında olanların dışarı çıkmayı başardığını söyleyerek, “Alttakilerin ise çıkma şansı olmadı. Büyük bölümü bağıra bağıra ölüme gitti” dedi.

ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER

Kurtarılan mülteciler arasında bulunan Irak Türkmenlerinden Salim Bazani,  kıyıdan ayrıldıklarında teknenin çok yavaş hareket ettiğini vurgulayıp, “Bir saat kadar yol aldıktan sonra tekne iyice ağırlaştı. Aşağıda olanlar tekneye hızla su dolmaya başladığını belirtip yukarıya çıkmak isteyince panik yaşandı. Teknenin en üst bölümünde panikle bağıranlar vardı. Alt kattakilerin yarı beline kadar su gelmişti. Çığlıklar birbirine karışıyordu. Ardından tekne yan yatıp, batmaya başladı. Üst kısımda olan ben de dahil can yelekleri ile denize düştük. Alttakilerin ise çıkma şansı olmadı. Büyük bölümü bağıra bağıra ölüme gitti” dedi.

Kurtarılan mültecilerden 37 yaşındaki Suriyeli Efrim Kale de, tekneye binmek istemeyenlere insan tacirlerinin silah çektiğini ve “Ya binersiniz ya da ölürsünüz” diye tehdit ettiğini söyledi. Tekneye bindiklerinde motor kısmında zaten su bulunduğunu, tacirlerin bu suyun normal olduğunu söylediğini belirten Kale, saat 05.30 gibi ise teknenin su alarak alabora olduğunu belirtti.

KURTULANLAR ZORLA KAMPA GÖNDERİLDİ

Bodrum’un Orak Adası açıklarında yaşanan faciadan sağ kurtulan 249 mülteciden 229’u zorla Osmaniye’deki sığınma kampına gönderildi. Kendilerini götürecek otobüs ve midibüslere binmek istemeyen 40 Suriyeli, “Ölümden geliyoruz, ölüme göndermeyin bizi” diye tepki gösterdi. Jandarmaların, mültecileri zorla araçlara bindirmek istemesi üzerine arbede yaşandı. Bazı mülteciler fenalaştı. 5 saat boyunca jandarmaya direnen Suriyeliler’den bir bölümü araçlara bindirildi. 229 mülteci, 2 otobüs ve 4 midibüsle Osmaniye’ye gönderildi.  (Muğla/DHA)

Editör: Wan Haber