Irak'ın başkenti Bağdat yakınındaki Sünni yerleşim yerlerinde Irak askerlerinin Başbakan Maliki'yi protesto eden göstericilere ateş açması neticesinde ilk rivayetlere göre 5 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Son bir aydır süren protestolarda Irak kuvvetleri ilk defa halka ateş açmış oldu. Askerin halka ateş açması sonrası hadiselerin büyüyeceği tahmin ediliyor.
Irak'ın Sünni yerleşim yeri ve ABD işgaline direnişiyle meşhur Felluce şehrinde Başbakan Nuri El-Maliki'yi protesto için toplanan kalabalık ile emniyet güçleri arasında anlaşmazlık çıktı. Şiilerin hâkim olduğu Irak hükümetinin Sünnileri tecrit politikasını protesto eden Sünni protestocuların aşırı şiddet görmelerinden sonra askerlerin göstericileri dağıtmak için havaya mı yoksa kalabalığa mı ateş ettiği henüz netlik kazanmadı. Açılan ateş neticesinde ilk ifadelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.
Hadiseye şahit olanların rivayetine göre, "Felluce'de toplanan göstericilerin yürüyüşüne askerler mani olmak istedi. İlerlemek isteyen protestoculara ateş açan askerlere karşı protestocular su şişeleri fırlattılar."
Bölgede bir ayı aşkın süredir Sünniler, Şii hükümeti protesto ediyor. Şii Irak hükümetinin kendilerini tecrit etmeye çalıştığını ifade eden Sünniler hükümetin bu uygulamadan vazgeçmesini istedi. 20 Aralık'ta hakkında tutuklama kararı alınan Maliye Bakanı ve Sünni siyasi lider Rafa El-Essawi ile birlikte pek çok Sünni mercinin tutuklanması ülkede mezhep çatışmalarını alevlendirdi.
(ES-CTŞ-HO-Y)

25.01.2013 14:44:30 TSI

Editör: Wan Haber