Sarıgöl Ziraat Odası, önümüzdeki yılda bağ çubuklarından "Bio Kütle Enerji" elde etmek için çalışma başlattı.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ilçe ve çevresinde 83 bin dekarlık Sultaniye üzüm bağının bulunduğunu belirterek, "İlçemizde her geçen yıl üzüm bağında artış olmaktadır. Bağlarımız kasım ayından başlamak üzere, mart ayına kadar budaması yapılıyor. Budanan bağ çubukları evlerde yakacak olarak kullanıldığı gibi, çoğu çiftçi bağlarında yakmakta ve bu çubuklar telef olmaktadır" dedi.
Ziraat Odası olarak bağ çubuklarının değerlendirilerek "Bio Kütle Enerjisi elde etme konusunda araştırmaya girdiklerini kaydeden Ülgen, "Önümüzdeki yıl belirli merkezler kurarak, çubuk almaya başlayacağız. Bu çubuklar kurutulacak ve sonra patostan geçirilip sıkıştırılarak, yakacak olacak. Kalorisi ise kömür kadar olacak. Çevreye de kirletmeyecek. Bu projemiz üzerinde çalışma başlattık"diye konuştu.
Sarıgöl ve çevresinde önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan Bio Kütle Enerjisi prajesi ile üretim yapacak olan Denizli Folsan ve Organik Fer Firmasıi Sahibi Ahmet Gözlükaya da, "Biz firma olarak Orman İşletmesi ile işbirliği yaparak, ağaç dallarından ve kuru ağaç kabuklarından preslenmiş bio kütle enerjisi üretiyoruz. Sarıgöl'de bağ çubuklarından da Bio Kütle Enerji elde etmek mümkün.Bu potansiyel bol miktarda var. Önümüzdeki yıl bağlardan toplanan çubuklar değerlenerek Bio Kütle Enerji olacak. Artık üzümden sonra, bağların çubukları da değer kazanacak" dedi.
(VS-ERG-Y)

11.02.2013 15:08:58 TSI

Editör: Wan Haber