Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Karaca, "Bacakların damar hastalığı atar damarların daralması veya tıkanması olup, en yaygın nedeni damar sertliğidir. Damar hastalığı gelişimi için başlıca risk faktörleri sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı, kanda kolesterol düzeyinin yüksek olması, yaşlılık ve hareketsiz, tembel yaşam sayılabilir" dedi.
Bacaklarda damar sertliğinin oluşmasını tek bir bilinen nedene bağlamanın mümkün olmadığını belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yaşar Karaca, yaptığı açıklamada, "Kalp, boyun ve böbrek damar hastalıklarında geçerli olan risk faktörleri bacak damarları içinde geçerlidir. Genetik yatkınlık üzerine aşırı yaş, erkek cinsi, sigara, obezite, yüksek kolesterol, hareketsizlik, yüksek tansiyon, diyabet gibi çevresel faktörler de damar darlığına ve tıkanmaya neden olurlar. Sigara içen 20-40 yaş arasındaki erkelerde görülen Burger hastalığında ise bacaklardaki diz altı damarlar tıkanmakta, önlem alınmazsa parmak, bacak kaybına kadar giden sonuçlar doğurmaktadır. Burger hastalığının şu ana kadar tespit edilmiş kesin ve tek sebebi sigara kullanımıdır. Tedavideki en önemli basamak sigaranın bırakılmasıdır" diye konuştu.
Bacakların damar hastalığına bağlı en yaygın şikayetlerinin, yol yürümekle, koşmakla, merdiven çıkmakla baldırlara, uyluk çevresindeki ve kalçadaki adalelere gelen ve genellikle kramp şeklinde olan ağrılarla ortaya çıktığına dikkat çeken Op. Dr. Yaşar Karaca, "Zamanla bu ağrılar kişi istirahatteyken bile ortaya çıkmaya başlar. Bir diğer önemli belirti ise ayakta ve parmaklarda iyileşmeyen yaralar ve gangrendir. Bu belirtileri bulunduran hastalarda nabızlar alınmaz ve doppler, anjiografi gibi yöntemlerle tanı konur. Tanıda en önemli basamağı hastanın öyküsü oluşturmaktadır. Belirli bir mesafe yürüyünce ortaya çıkan ve dinlenince geçen bacak ağrısı çok önemli bir ipucudur. Fiziki muayenede atardamar nabızlarının elle kontrol edilmesi, fiziki muayene ile atardamar şüphelenilen hastada Renkli doppler ultrasonografi kolay uygulanabilir ve güvenilir bir yöntemdir. Bu hastalara bacak damarlarının dopler ultrasonu yapılarak damar yapısında tıkanıklık düzeyleri saptanmaktadır. Manyetik rezonans anjiografi (MRA) tehlikeli bir ilaç vermeden çekilebilen ve radyasyon riski olmayan bir tetkiktir. Bu sayede damarların üç boyutlu görüntüsü alınabilir" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-Y)

13.02.2013 14:29:06 TSI

Editör: Wan Haber