Babasını alzheimer hastalığından kaybeden bir vatandaş kontrol için doktora gitti ve hayatı kurtuldu.
Samsun'da oto tamircisi olarak yaşamını sürdüren 64 yaşındaki Ali Çelik, babasını alzheimer hastalığından kaybettiği için kontrollerini yaptırmak üzere yaşadığı yerde bulunan bir hastaneye başvurdu. Yapılan check-up sonucunda beyninde üç adet baloncuk olduğu tespit edildi ve kendisine ameliyat olması gerektiği söylendi.
Ali Çelik, hastalığı ortaya çıkınca Medical Park Ordu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren' e başvurdu. Burada yapılan tetkiklerin sonucunda Prof. Dr. Özveren, hastayı daha önce Ordu'da gerçekleştirilmemiş bir operasyonla tıp dilinde Anevrizma Kliplenmesi denilen bir yöntemle sağlığına kavuşturdu.
Başarılı operasyonla sağlığına kavuşan Ali Çelik, şimdi hayata kaldığı yerden sağlıklı bir şekilde devam edebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Prof. Dr. Özveren, "Hastamızın bilinçli davranması hayatını kurtardı. Aksi takdirde beyindeki bu baloncuklar patlayabilir ve geri dönülmez sonuçlar doğabilirdi" dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren; hastanın durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Hastamızın beyin damarlarında anevrizmaları vardı. Yani beyin damarlarında üç tane büyük baloncuk oluşmuştu. Bu büyüklükteki baloncuklarda, genellikle 5 mm üstüne çıktığında, patlama riski söz konusu oluyor. Baloncuklardan bir tanesi yaklaşık 1 cm, diğer ikisi ise 6 mm civarında idi. Bu hastalar baloncukları patlayıp kanadıktan sonra bizlere başvurursa, tedavisi çok daha zor ve sıkıntılı olmaktadır. Çünkü kanama sırasında beyne yayılan kan ve basınç, beyinde mutlaka birtakım hasarlara yol açar. Biz hekimler baloncuğun tedavisini başarılı bir şekilde yapmış olsak bile vücut bu kanamanın yaptığı zararlı etkileri de düzeltmek için mücadele verir" diye konuştu.
Bu tip operasyonları gerçekleştirebilmenin kolay olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özveren şöyle devam etti: "Bunun için hastanenin altyapısının uygun olması ve operasyonu gerçekleştirecek ekibin yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerekmektedir. Hastamız Ali Çelik'e yaptığımız operasyonda beyindeki baloncukların damarla bağlantısını kestik. Klip denilen bir aletle, ana damardan balonun içerisine kan geçişini engelledik. Başarılı geçen bir operasyonun sonunda hastamızı sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik" şeklinde konuştu
(RCP-SLH-Y)

16.01.2013 13:49:50 TSI

Editör: Wan Haber