Sağlık-Sen, babasının yüzde 76 oranında özürlü ve bakıma muhtaç olduğu gerekçesiyle gece nöbetlerinden ve fazla mesailerden muaf tutulmasını isteyen hemşirenin talebine olumsuz cevap veren idarenin uygulamasını yargıya taşıdı. Yargının sağlık çalışanı lehine karar verdiği bildirildi.
Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapan Sağlık-Sen üyesi Dursun Alaçam'ın, babasının yüzde 76 oranında özürlü ve bakıma muhtaç olduğu gerekçesiyle gece nöbetlerinden ve fazla mesailerden muaf tutulması talebiyle kurumuna başvuru yaptığı ancak bu başvurunun reddedildiği bildirildi. Açıklamaya göre, konuyla ilgili Sağlık-Sen tarafından, sağlık çalışanının babasının kendisine bakacak durumda bulunmadığı, Anayasal hükümlerle güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Ankara 15. İş İdare Mahkemesi'nde açılan davada, durumun çalışan personel lehine yorumlanması gerektiği savunuldu. 30 Ekim 2012 tarih ve 27478 Sayılı Resmi gazete'de yayımlanan 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nde kendi durumunda olan personele izin verilmesi gerektiğinin açık bir biçimde düzenlendiğinin belirtilmesi de açılan davanın dayanakları arasında yer aldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapan üyemiz Dursun Alaçam'ı temsilen açmış olduğu davada sendikayı haklı bulan Ankara 15. İş İdare Mahkemesi, söz konusu genelge hükümlerinin davalı idare için emredici nitelikte olduğunu, keyfi uygulamaya zemin oluşturmadığını ve genelge doğrultusunda karar alınması gerektiğini belirterek, 'tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı' sonucuna varmıştır."
Dava sonucuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Dursun Alaçam'ın şahsında açtıkları davanın söz konusu durumda olan tüm çalışanlara hayırlı olmasını dileyerek, çalışanların yasal haklarının, keyfi uygulamalara kurban edilmesinin önüne geçildiğini söyledi. Memiş, 'engelli yakınlarına gün içinde izin kullandırılması, bakmakla yükümlü olunan 1. derece yakınlar için refakat izni verilmesi' gibi talepleri, 2010 toplu görüşme masasına taşıyarak 2010 toplu görüşme kazanımları arasında yer almasını sağladıklarını ifade ederek, idarenin, çalışanları ile ilgili verecekleri karar ve uygulamalarda, toplu görüşmelerde elde edilen kazanımlarla birlikte ilgili genelge ve yönetmeliklere göre davranmaları gerektiğini kaydetti. Memiş, "Sendikamız tarafından, bir yanlışlığın düzeltilmesi ve bir hakkın teslim edilmesi için üyemiz adına açtığımız dava, bu tür kazanılmış hakların yok sayılarak, haksız ve keyfi uygulamaların karşısında adaletin yerini bulmasına güzel bir örnek olmuştur. Çalışanlarımızın haklarının görmezden gelindiği bu ve benzer uygulamaların düzeltilmesi için hukuki süreçleri yaşamak istemiyoruz. Çalışanlarımız, haklarını hukuki süreçlerle değil, yönetmelik ve düzenlemelere uygun şekilde alınacak karar ve yapılacak uygulamalarla almalıdır" dedi.
(ZÇ-ÖZ-Y)

05.12.2012 14:42:22 TSI

Editör: Wan Haber