Konya'nın Meram ilçesindeki Merkez Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Piyade Çavuş Mesut Yücel'in (21) kabri otopsi yapılmak üzere yeniden açıldı. Oğlunun intihar etmediğini ispatlamak için mücadele eden Bekir Yücel (48), "Ben askerliğimi piyade olarak yaptım, G-3 tüfeğini takıp sökmede birincilğim var bu tüfeği çok iyi bilirim oğlumun otopsi raporuna göre intihar etmedi öldürüldü" dedi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun raporuna göre son 10 yılda vatani görev sırasında 934 askerin intihar etti. Ailelerin önemli bir kısmı çocuklarının 'intiharını' kabul etmeyerek, sivil ve askeri mahkemelere müracaat ediyor. Askerliğinin bitimine beş ay kala 9 Şubat 2010 günü yaralı olarak kaldırıldığı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Mesut Yücel'in babası, oğlunun defin işlemlerini gerçekleştirmeden yargıya başvurdu. Yücel, mevcut otopsi rapor raporuna göre oğlunun intiharının mümkün olmadığını hazırladığı G3 piyade tüfeği maketi üzerinde göstererek, birçok kez tepkisini sergiledi. Yücel'in beklediği haber geçtiğimiz gün cumhuriyet savcılığından geldi.
Mesut Yücel'in yeniden otopsi işlemleri için hazır olmaları istendi. Sabah saatlerinde Adana Adliyesi'ndeki savcının başkanlığında, içinde Adli Tıp uzmanı ve diğer görevlilerinde yer aldığı ekiple Asri Mezarlıkta Piyade Çavuş Mesut Yücel'in kabri açıldı. Baba Bekir, ayakta durmakta zorlanan anne Dilek Yücel ve diğer yakınları çalışmaları gözyaşları içinde takip etti. Mezarda açıklamalarda bulunan acılı baba Yücel, oğlunun intiharını gerektirecek bir konunun olmadığını söyledi. Savcılığa yaptıkları suç duyurusunda tüm gerekçelerini sunduklarını hatırlatan Yücel, kendisinin 1984 yılında Trabzonda piyade olarak askerliğini yaptığını ve G-3 piyade tüfeğini takıp sökme konusunda çok kez birincilik ödülü aldığını bu nedenle piyade tüfeğiyle böyle bir intiharın mümkün olmayacağını vurgulayarak, "Savcılık, olayın yeniden araştırılmasına karar vermiş. Bu doğrultuda oğlumun kabri açılıp, buradan örnekler alınacak. İfadelerimiz yeniden alınacak. Üç yıldır haklılığımızı ispatlamaya çalışıyoruz. Soruşturmanın takipçisi olacağız."dedi. 102,5 uzunluğundaki G3 piyade tüfeğiyle askeri savcılık ve önceden yapılan otopsi raporlarda belirtildiği gibi oğlunun intihar etme şansının olmadığını ileri süren Yücel, "Otopsi raporunda oğlumun 'kulağının 2 cm üstünden sol memenin altından çıkış izi var' diyor. Bende diyorum ki, böyle bir şey olamaz. 1,75 cm. uzunluğundaki bir insan gerçek boyutundaki G3 piyade tüfeğini kafasına tutsun. Silahı kulağının 2 cm üstünde aldığı zaman kolunun yetişmesi imkanı yoktur. 4.5 kg. ağırlığındaki bir silahın bu şekilde tutulması mümkün değildir. Kaldırma olduğu takdirde sıkma şansı bulunmuyor. Kaldırdığını var saysak bile yakın mesafede alevlerin cildi yakması gerekir. Geri tepmeli bir silahta namlu ete girer. Ama bunların hiç biri yok" dedi.
Vurulmanın uzaktan yapıldığının 'çok net' olduğunu savunan Yücel, böyle bir intiharın hayatın olağan akışına aykırı olduğunu vurguladı. Bir anlamda oğlunun şehit edildiğini ispatlamak istediğinin ifade eden Yücel, son 10 yılda ülkede 965 askerin intihar ettiğinin açıklandığını hatırlattı. Yücel, şöyle devam etti: "Bugüne kadar böyle bir şey yoktu da son on yılda neden bu tür vakaların sayısında patlama meydana geldi. Gerçekten 'intihar' dahi olsa bunların sebebinin araştırılması gerekir. Suçluların mutlaka ortaya çıkması lazım. Genelkurmay Başkanı'nın da bu konuda özel bir komisyon kurduğu haberini aldık. Beklentimiz, faillerin hak ettiği cezaları almalarıdır. Biz dişimizden, tırnağımızdan fedakarlık yaparak evlatlarımızı yetiştirdik. Vatana, millete hayırlı bir evlat kazandırmak için uğraştık. Kanı bozuk, üç beş kişinin onları katletmesi için değil. Yeni yapılacak otopsiden çok umutluyum. Oğlumun böyle bir şey yapabileceğine milyarda bir bile ihtimal vermiyorum. İnsan yetiştirdiği evladını tanımaz mı?"
(FKE-ÖK-Y)

25.01.2013 17:58:06 TSI

Editör: Wan Haber