Evlilik dışı doğan çocukların artmasıyla birlikte işlenmesi gereken konulardan biri de babalık davasıdır.

 

Babalık Davası, evlilik dışı doğan çocuğun veya anasının bu çocuğun babasını hükmen mahkeme kararı ile belirlemek amacıyla açtığı bir davadır.

4721 Sayılı Türk Medeni Hukukunda babalık davaları 301. madde ve devamında anlatılmış olup, çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebileceklerini açıklamıştır.

Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

 

Bu dava ile evlilik dışında doğan çocuğun babasının, davalı kişi olduğuna hükmedilmesi istenilir.

Türk hukuk mevzuatı, “iffetsiz yaşadığı ileri sürülen ve bu durumu kanıtlanan” kadın tarafından açılan babalık davasının reddedileceği yönündedir.

Bu tür davalar, doğum anındaki yer ya da davalının ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde açılır ve dava her türlü delil ile ispatlanabilir.

 

Peki, Babalık Davasını kimler açabilir?

Evlilik dışında doğan çocuğun annesi, çocuk adına atanan kayyım ve çocuğun kendisi babalık davasını açabilir.

Çocuk için kayyım tayin edilmemiş ise, çocuk “reşit” olduğu tarihten itibaren 1 yıl içinde babalık davasını kendisi açabilir.

 

Babalık Davasında önemli noktalardan biri ise şudur:

Çocuk doğduğunda kadın evli olduğu halde evlilik dışı bir çocuk sahibi olursa, çocuğun nesebini tayin etmek için kadının yasal kocasının çocuğu reddetmesi gerekir.

 

Elbette babalık davasının açılmasına ihtiyaç duyulmayan haller de vardır.

Evlilik dışı baba, notere gider, çocuğun kendisinden olduğunu resmi beyanla kabul ederse veya nüfus müdürlüğüne giderek, çocuğu tanır ise, Babalık Davası açmaya gerek yoktur.

Bu tür açılan davalar hakim tarafından reddedilir.

 

Av.Özlem Ağca

[email protected]

0312 2447535