Türkiye’nin adını ilk kez 1977’de duyduğu ‘Oflu İsmail’ lakaplı yeraltı dünyasının ünlü ismi İsmail Hacısüleymanoğlu dün hayatını kaybederken, vefat haberini alan yakınları hastaneye akın etti, emniyet güçleri hastanede geniş güvenlik önlemleri aldı. Peki kimdi Oflu İsmail?

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın bugün yayınlanan haberinde İsmail Hacısüleymanoğlu şöyle anlatıldı:

Türkiye, İsmail Hacısüleymanoğlu ismini ilk kez 1977’deHollanda’da Helena isimli gemide yakalanan 3.7 ton esrarın sahibi olduğu iddiasıyla duydu. Hacısüleymanoğlu’nun adı, sağ-sol çatışmalarının en yoğun olduğu 1980 öncesinde MHP ve Ülkü Ocakları’na para yardımı yaptığı iddiasıyla gündeme geldi. Ancak ‘Oflu İsmail’in hayatındaki dönüm noktalarından biri 31 Mart 1979’da Semiramis Gazinosu’nda yaşandı. Şarkıcı Esengül’ün söylediği bir şarkıyı yarıda kesen Hacısüleymanoğlu, “Benim için, ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’ şarkısını söyle” diye bağırdı. Silahı masada duran Hacısüleymanoğlu’nun yanına giden gazino sahibi Akbulut Karaoğlu ile şef garson HASAN Yolalı araya girmek isteyince ‘Oflu İsmail’in kurşunlarının hedefi oldu. Akbulut ve Yolalı, bir şarkı yüzünden yaşamını yitirdi. Cinayetten 19 gün sonra Esengül, sevgilisi Faruk Özfıratlı ile arabalarıyla Ataköy’de bir köprünün bariyerlerine çarparak öldü. Arabanın frenlerini Oflu İsmail’in bozdurttuğu öne sürüldü.

YANLIŞ PARMAK İZİ KURTARDI
Olayın ardından Hacısüleymanoğlu yurtdışına kaçtı. Uzun yıllar sahte kimlikle, Bulgaristan,Macaristan, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’de dolaşan Hacısüleymanoğlu 1980’de vatandaşlıktan çıkarıldı. Yakalama kararı bulunan Oflu İsmail’in hayatındaki bir diğer dönüm noktası ise 1985’teLondra’daki evine yapılan baskındı. Londra polisi, üzerinde ‘Ali Osman Gürekal’ adına çıkarılmış sahte kimlik ve bir tabancayla yakalanan Oflu İsmail’in parmak izini Türkiye’den istedi. Ancak yollanan parmak izi örnekleri Oflu İsmail’in parmak iziyle uyuşmayınca ünlü kabadayı serbest bırakıldı. Birkaç saatlik süre sonunda Türkiye’deki emniyet yetkilileri yanlış parmak izi örneklerini gönderdiklerini anlayıp ikinci parmak izi örneklerini faksla Londra’ya geçtiler. Ancak Hacısüleymanoğlu Hollanda’ya kaçarak izini kaybettirdi.

Hacısüleymanoğlu’nun yaşamındaki üçüncü dönüm noktası ise 1987’de Hollanda’nın Rotterdam kentinde yaşandı. Kendisini ziyarete gelen ünlü kabadayı Hasan Heybetli ile yakalanan Oflu İsmail, “Babalar Operasyonu” olarak anılan bu baskından sonra Heybetli ile birlikte tutuklandı. Hacısüleymanoğlu, İtalya’da işlediği iddia edilen uyuşturucu kaçakçılığı suçu nedeniyle bu ülkeye gönderilirken, uyuşturucu kaçakçısı İbrahim Çalışkan’ın ölüm emrini vermek ile Bulgaristan bağlantılı uyuşturucu ve silah kaçakçılığı suçlamasıyla 1989’da 24 yıl hapse mahkum edildi.Hacısüleymanoğlu’nun 3 Mart 1979’da Semiramis Gazinosu’nda işlediği cinayetle ilgili kesin karar ise 1999’da verildi. Gıyaben yargılanan Oflu İsmail, 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz Yasası uyarınca 14 yıl 4 ay cezaevinde yatması gereken Hacısüleymanoğlu, 2006’da özel operasyonla Türkiye’ye getirilerek Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu. 2007’de serbest bırakılan Hacısüleymanoğlu, Eylül ayında ‘yasadışı bir örgüte üye olduğu’ gerekçesiyle tutuklandı. ‘Çetele’ adlı operasyona ilişkin dava Kasım 2008’de sonuçlandı. Hacısüleymanoğlu’nun da aralarında bulunduğu sanıklardan 7’si tahliye edildi.

DÜNDAR KILIÇ'IN KIZIYLA EVLİYDİ
1980’de vatandaşlıktan çıkarılan Hacısüleymanoğlu, 1995 yılında yeniden Türk vatandaşlığına geri alındı. Dündar Kılıç’ın kız kardeşi Kısmet Hacısüleymanoğlu ile evli olan Hacısüleymanoğlu’nun Ata, Başar ve Hasan ismini taşıyan 3 çocuğu vardı. Hacısüleymanoğlu’nun cenazesinin bugün Kilyos Merkez Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Kilyos Ağlamış Dede Mezarlığı’nda defnedileceği açıklandı. (Haber Trader)

Editör: Wan Haber