Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, "Tüm insanlığın temel besin ihtiyacı ve sofraların baştacı olan ekmeğin israf edilmesi üzüntü vericidir." dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 75. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda başlatılan "Ekmeğini İsraf Etme" kampanyasına Aziziye Belediyesi de destek verdi.
Başkan Cengiz'i makamında ziyaret eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, ekmek israfının önlenmesiyle ilgili düzenlenen kampanyaya destek istedi.
Ekmek israfının önlenmesinin toplumsal duyarlılığın ve sosyal sorumluluğun gereği olduğunu kaydeden Başkan Cengiz, "İnsanoğlunun en fazla tükettiği gıda ürünlerinin başında şüphesiz ekmek gelmektedir. Alın terini, emeği, paylaşmayı ve bereketi ifade eden ekmeğe saygı gösterdiğimiz gibi, onun israf edilmesinin üzüntüsünü de hepimiz hissederiz. Çünkü bizim ecdadımız, zengin de olsa, fakir de olsa ekmeğe bir gıda maddesi olarak değil, bir nimet olarak bakmış ve ona her türlü saygıyı göstermiştir. Bu bağlamda ekmek israfının önlenmesi noktasında başlatılan kampanyayı oldukça anlamlı buluyorum." dedi.
OKULLARDA VE KAHVEHANELERDE BİLGİLENDİRME YAPILACAK
Toprak Mahsulleri Ofisi ile işbirliği içerisinde ilçede bir dizi çalışma yapacaklarının altını çizen Başkan Cengiz, "Öncelikle ana okullarından başlayarak, tüm eğitim kurumlarında afişlerle duyurular yapacak çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgilendireceğiz. İlçemizde tüm kamu kurumları ve kahvehanelerde projenin tanıtımını yapıp, sosyal sorumluluk ve toplumsal farkındalık oluşturup, Aziziye Belediyesi olarak başlatılan bu anlamlı ve tarihi kampanyaya destek olacağız." ifadelerini kullandı.
TARLADA ÇİFTÇİNİN, SOFRADA HEPİMİZİN ALIN TERİ
Yapılan araştırmalarda yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin değerinin 1,5 milyar lira olduğunu ve parayla 80 hastane, 500 okul yapılabileceğini ifade eden Cengiz, günde 101 milyon ekmek üretildiğini, 95 milyon ekmeğin tüketildiğini ve 6 milyon ekmeğin ise çöpe atıldığına işaret ederek, "Ekmeğimizi israf etmeyelim, tasarruf edelim. Tarlada çiftçinin alın teri olan ekmek, sofrada hepimizin alın teridir, emeğidir." ifadeleriyle ekmek israfının önlenmesi için vatandaşlara çağrıda bulundu.
TEMİR: İSRAF EDİLEN EKMEK DEĞİL, EMEK, ALIN TERİ, MİLLİ SERVETTİR
TMO Erzurum Şube Müdürü Necati Temir ise, kurumlarının ana görevinin hububat piyasalarının düzenlemesini sağladığını ve ekmeğin de hububatın temel öznesi olduğunu kaydetti.
"Bizler misyon gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz." diyen Temir, şunları söyledi: "Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip, çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur. İsraf edilen sadece ekmek değil, çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır. Bu yıl kuruluşunun 75. Yılı olan TMO, görevi itibarıyla üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa tedbirleri almaya devam ederken, sosyal bir yara olarak gördüğü ve boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunu da toplumumuzun gündemine taşımak, duyarlılık yaratmak ve ekmek israfını azaltmak üzere bir kampanya başlatmaya karar vermiştir. Biz, yerde gördüğümüz ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu bir duvar kovuğuna itinayla yerleştiren duyarlı bir toplumun mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baştacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanırız. Yıl boyu sürecek ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlaması ümidini taşıyoruz." diye konuştu.
Şube Müdürü Temir, Başkan Cengiz'e de kampanyaya desteğinden dolayı teşekkür etti.
(ERZ-AT-Y)

12.02.2013 11:49:09 TSI

Editör: Wan Haber