Azerbaycan'da 20 Ocak 1990'da yaşanan facianın 23. yıldönümü ile ilgili anma merasimleri düzenleniyor.
Anma merasimi mahalli saatle 12.00'da bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ülkede bütün devlet bayrakları yarıya indirildi, gemiler ve arabalar durup 1 dakika boyunca korna çaldı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hükümet Yetkilileri, milletvekilleri ve diplomatlar sabah saatlerinde Şehitler Hiyabanı'na (Şehitliğe) gelerek 20 Ocak Faciası'nın kurbanlarının mezarlarını ziyaret ederek, Şehitlik anıtına çelenk bıraktılar.
Azerbaycan birçok bölgelerinden Bakü'ye gelen vatandaşlar 20 Ocak'ta hayatlarını kaybeden kahramanların bulunduğu "Şehitler Hiyabanı"nı ziyaret ediyorlar.
Bakü Emniyet Müdürlüğü sıkı güvenlik önlemleri aldı. Yoğun katılım sebebi ile bugün saat 8.00-18.00 arası "Parlamento Caddesi" ve "Mehdi Hüseyin Caddesi" ulaşıma kapatıldı.
Dünya kamuoyunun dikkatini "20 Ocak Faciası"na çekmek maksadı ile Azerbaycan'ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri ve Azerbaycan toplulukları tarafından anma merasimleri yapılacak.
Merasime katılan Fariz Mammadov isimli Azeri vatandaş, "Artık buraya 23. yılıdır geliyoruz. Bu 23 yılı acılarla yaşadık ancak gururlu acılarla. Burada Azerbaycan'da yegâne mekândır ki burada bizim bağımsızlığımız için savaşan şehitler, Karabağ savaşlarında şehit olmuş insanlar ve 1918'de Azerbaycan'a gelerek kardeşlerine yardım etmiş Türk şehitlerinin mezarları var" diye konuştu.
Bir diğer Azeri vatandaş Ahmet Muradov da şöyle konuştu: "O gün bütün halkın uyanış günü oldu. Şimdiki bağımsızlığımızın temeli atıldı ve aynı gün bütün Türk dünyası Azerbaycan Türklerinin bağımsızlığını elde edeceğine inandı"
20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet Ordusu'nun askeri birlikleri, hiçbir bildirimde bulunmaksızın "Bakü" ve "Sumgayıt" şehirlerine, ayrıca Azerbaycan'ın birçok şehir ve kasabasına saldırıda bulunarak katliam yapmıştı.
Katliam sonucu 132 sivil öldürülmüş, 612'si yaralanırken yüzlerce insan da kaybolmuştu. 841 kişinin yasadışı olarak tutuklandığı saldırı sırasında yasak olan silah ve mühimmat kullanıldığı biliniyor.
(KN-CTŞ-D)

20.01.2013 13:05:56 TSI

Editör: Wan Haber