Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Kaymakamlık öncülüğünde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçedeki öğrencilere yönelik 'Gezen Kitap, Okuyan İnsan' kampanyası başlatıldı.
Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın öncülüğünde, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Kurtuluş tarafından İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının finans desteğiyle gerçekleştirilen kampanya kapsamında; ilk etapta 2 bin 250 kitabın ilçedeki ilköğretim ve liselerin öğrencilerine dağıtımına önceki gün düzenlenen bir törenle başlandı. Saat 15.00'de Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası toplantı salonunda yapılan törende; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, projeyi hazırlayan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Kurtuluş, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu.
Kampanyanın ilk etabında; ilçedeki liselere 110, ilköğretim okullarına ise 90 çeşit kitabın dağıtıldığı belirtilirken, düzenlenen kampanyanın Ayvalık genelindeki 30 ilköğretim ve lise dengi okulda eğitim ve öğrenim gören yaklaşık 11 bin öğrencinin kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olduğu bildirildi. Günümüz yazarlarının yazdığı güncel hikaye ve belgesel kitapların, okul öğretmenleri tarafından seçildiği öğrenilirken, kampanya kapsamında dağıtılan kitapların öğrenci tarafından okunduktan sonra bir başka öğrenci tarafından da okunulmasının sağlanılarak, kitapların elden ele dolaşılmasının amaçlandığının altı çiziliyor.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Kurtuluş, Türkiye genelinde kitap okuma alışkanlığının son derece düşük olduğuna dikkat çekerek, "Biz, kitapları kütüphanelere hapsetmektense, kitapların öğrenciler arasında dolaşmasını sağlayarak okunmasından yanayız. Bu yüzden de kampanyamıza 'Gezen Kitap' adını koyduk. Maalesef, televizyon izleyen ancak kitap okumayan bir toplum olduk. Öğrencilerimize kitap okumanın önemini anlatabilmeyi bir nebze olsun kavratabilirsek, amacımıza ulaşmış olacağız" dedi. Bir kitabın birden fazla kişi tarafından okunmasının hedeflendiği kampanya kapsamında yapılan törende, kitap fiyatlarının; Norveç'te 137, Almanya'da 122, Belçika'da 100, Avusturya'da 100, Güney Kore'de 39, İspanya'da 39 dolarken, ve dünya genelinde bir kitabın ortalama 1,3 dolara satışı yapılırken, Türkiye'de bir kitabın ortalama 0.45 dolardan satıldığı belirtildi.
Slayt gösterimiyle desteklene konuşmalarda; Türklerin kitap okumak için ayırdığı zamanın; 300 katını Norveç, 210 katını Amerika, 87 katını İngiliz ve Japonlar ayırırken, dünya ortalamasında bu rakamın ülkemizdeki kitap okumak için ayrılan zamandan, 3 kat fazla olduğunun altı çizildi. Bir yılda basılan kitap sayısına göre; İsrail'de bin 169 kişiye bir, Almanya'da bin 22 kişiye bir, Japonya'da 600 kişiye bir kitap düşerken, bu sayının ülkemizde 10 bin 600 kişiye bir kitabın düştüğü kaydedildi. Kitaba duyulan ihtiyaç konusunda, Türkiye'de bireyin ihtiyaçlarının sıralamasında kitabın 237. sırada olduğunun çarpıcı olarak vurgulandığı konuşmalarda, nüfusu 7 milyon olan Zaerbaycan'da kitapların ortalama 100 bin tirajla basılmasına rağmen, Türkiye'de bu rakamın 2-3 bin civarında olduğu belirtildi.

KAYMAKAM NALBANT KAMPANYADAN MEMNUN
Kitap dağıtım töreninde konuşan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, bir kitabın ne kadar çok okunursa o kadar çok kıymetinin arttığını belirterek, "Kampanya dahilinde yaklaşık 15 bin lira ayırdık. Aslında bizim 15 lira gibi bir parayı herhangi bir şekilde kullanabilirdik. Ama kitap okumak ve çocuklarımıza kitap okutmak bizim için çok daha önemliydi. Bu yüzden de, bu uğurda keşke daha fazla para harcayabilseydik" dedi.
Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde kitap okuma oranının adeta yerlerde süründüğüne dikkat çeken Kaymakam Nalbant, "Avrupa'da toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların ellerinde mutlaka bir kitap, dergi yada gazete oluyor. Bizde ise maalesef çocuk kitap okurken, ebeveynleri çocuğa 'ne yapıyorsun?' diye sorar. Eşlerden biri kitap okuyorsa, diğer eş, bu durumu kendisine ilgisiz davranılmakla değerlendirir. Ne yazıkki böylesi bir yapımız ve okumak sanki kötü bir şeymiş gibi bir anlayışımız var. Biz, toplumdaki aile yapısını oluşturan ebeveynlerden vazgeçtik. Ama biz; geleceğimiz olan evlatlarımızı önemsiyoruz. Onların daha aydınlık ve çağdaş olabilmeleri için onlara okuma alışkanlığını kazandırmak ve her geçen yıl bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen tarafından öğrencilere kitap setlerinin dağıtımı yapıldı.
(SS-SŞ)

16.01.2013 14:20:57 TSI

Editör: Wan Haber