Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Sanat Derneği bünyesindeki Tiyatro Objektif tarafından hazırlanan çocuk oyunu 'Akıllı Soytarı' sahnelenmek için gün sayıyor.
Ayvalık Sanat Derneği'ne ait Sanat Fabrikasında provaları süren, Fikret Terzi'nin yazdığı Yavuz İmsel'in yönettiği, yönetmen yardımcılığını Ali Gün'ün ve oyunun müziklerini de Hasan Yurtcan'ın üstlendiği Akıllı Soytarı adlı çocuk oyununda; Sedat Pamukçu, Ezgi Korkmaz, Ali Gün, Turgay Yılmazoğlulları, Selvet Pıtırlı, Sinan Yorulmaz, Erdican Şahin, Nesrin Seçer, Zülfiye Dirlik ve Gülsevin Avınca adlı oyuncular genel provalarda gösterdikleri sahne performansıyla göz dolduruyor. Günümüzden bir asır sonrasında dünyada eşitlik ve özgürlüğü anlatan oyunda, Kral ve Çocukların eşit olduğu bir dünyada iyilerle kötülerin savaşını anlatan 'Akıllı Soytarı' oyununun finali iyilerin galibiyetiyle taçlandırılıyor.
10 Şubat'tan itibaren Ayvalık'taki okulların minik öğrencileri için sahnelenmeye başlanacak olan oyunun daha sonra Edremit Körfezindeki okullarda da gösterilmesinin ardından, Ayvalık Sanat Derneği bünyesinde yetişkinler için sergilenen oyunlarla birlikte paket program haline dönüştürülerek turneye çıkarılmasının öngörüldüğü belirtiliyor.
OYUNUN TEKNİK EKİBİ OLDUKÇA UMUTLU
Söz konusu turnenin Ege ve Marmara bölgelerini kapsayacağını kaydeden oyunun yardımcı yönetmeni Ali Gün ise oyundan son derece umutlu görünüyor. Ayvalık'ta Tiyatro Objektif'in faaliyete başlamasının ardından ilke kez opsiyonlu bir dekor kullandıklarına dikkat çeken Ali Gün, "Her ölçüye sığabilen ayarlı bir dekor sistemini yeni oyunumuzda kullandık. Bu dekorun değişken olması nedeniyle de daha sonraki oyunlarımızda da farklı şekillerde kullanılmasını amaçladık. Batik işlemeli bezden yapılan dekorumuzu tamamen derneğimizin kaynaklarıyla yaptırdık. 50 yıl süresince kullanılacak şekilde planlanan dekorumuzun maliyeti ise yaklaşık 3 bin lira civarında oldu" dedi.
Akıllı Soytarı adını taşıyan oyunun seçiminden, provalarına, dekor ve kostümlerin yanı sıra müziklerine varıncaya kadar her ayrıntıyı titizlikle ele alarak uzun ve yorucu bir süreci geride bırakmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Yardımcı Yönetmen Ali Gün, oyunun ilçedeki minik öğrenciler tarafından güldürürken, düşündüren ve eğiten bir temelde yükseldiğini vurguladı. Gün; oyuna ilginin daha şimdiden oldukça yoğun olduğunu belirterek, Ayvalık Sanat Derneği bünyesindeki Sanat Fabrikası Atölyesinde eğitici-öğretici oyunların sahnelenmesini tüm olumsuzluklara rağmen sürdüreceklerinin altını çizdi.
(SS-SŞ)

06.02.2013 13:06:38 TSI

Editör: Wan Haber