Dünyanın en büyük turizm fuarlarından olan ve bu yıl 17'ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), İstanbul-Beylikdüzü TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde açıldı.
Dünyada ve Türkiye'de turizmde öne çıkmak isteyen iller, beldeler, kalkınma ajansları, turizm firmaları ve sektör profesyonellerinin yer aldığı ve 27 Ocak'a kadar gezilebilecek olan fuarın açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ITE Group Bölge Müdürü Ben Williamson, Ekin Fuar AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Başer, fuara katılan vali, kaymakam ve belediye başkanlarının yanı sıra turizm sektörü temsilcilerinin hazır bulunduğu fuarın açılışında konuşan Bakan Ertuğrul Günay, dünya ülkelerinin neredeyse yarısının, Türkiye'deki illerin neredeyse hepsinin EMITT'in konuğu olduğunu, bu durumun da fuarın yerel veya ulusal değil, uluslararası hale geldiğini kanıtladığını söyledi.
Dünyada ekonomik kriz ve bazı bölgelerde siyasi sıkıntılar yaşanmasına rağmen geçen yıl Türkiye'nin 32 milyona yakın yabancı pasaportlu misafiri ağırladığını kaydeden Günay, ''Bir kaç yıldan bu yana Türkiye, İngiltere'yi geride bırakan bir ülke oldu. Altıncı sıraya yerleştik. Dünyada Amerika ve Çin gibi iki kıta, Avrupa'da da İtalya, İspanya ve Fransa gibi üç geleneksel turizm ülkesi var. Onun dışında dünyada yarıştığımız başka ülke yok. Şimdi kalitede en yukarıya çıkmaya, hizmette, sunumda, turizm kalitesinde ilk 5'in içine girmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. Turizmdeki temel ilkeyi, ''Dünyanın her tarafından gelenler, Türkiye'de en iyi biçimde konuk edilsin ve Türkiye'den mutlu ayrılsın'' şeklinde açıklayan Günay, son yıllarda Türkiye'nin tanıtımı konusunda çok ciddi adımların atıldığını ifade etti.
Türkiye turizmini tarih, kültür, geleneksel el sanatları ve mutfakla buluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ''İstiyorum ki, yakın gelecekte, belli bir kültür düzeyinde ve belli bir gelir düzeyinde olan insanlar Türkiye'yi görmemişlerse, hayatlarında bir eksik hissetsinler, Türkiye görülmesi önemli, hayatın vazgeçilmez bir parçası olan bir ülke haline gelsin'' diye konuştu. Tango gösterisi ve kurdele kesimi töreninin ardından fuarı gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Malezya standında çerçevelenmiş bir karikatürü hediye edildi.

AYVALIK STANDINA İLGİ HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA YOĞUN OLDU
Her yıl 60'ın üzerinde ülkeyi İstanbul'da buluşturan ve dünyanın 5. en büyük uluslararası fuarı olarak kabul edilen, EMİTTDoğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerinin gözler önüne serildiği Ayvalık ise AYTUGEB tarafından temsil edildi. Ayvalık Kaymakamı ve AYTUGEB Başkanı Nihat Nalbant'ın ABD'de bir başka fuarda bulunduğu için EMİTT Fuarına gecikmeli katılacağı öğrenilirken, Ayvalık standını; Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, ATO Başkanı Rahmi Gençer, AYTUGEB yöneticileri ile ilçedeki turizm sektörü temsilcileri yalnız bırakmadı.
Her yıl olduğu gibi zeytin, zeytinyağı, sakızlı kurabiye, lor tatlısı, Girit leblebisi, Ayvalık tost ekmeği gibi ilçeye has ürünlerin standı gezenlere tadımlık olarak dağıtıldığı Ayvalık standına fuara katılanların büyük bir ilgi gösterdiği gözlenirken, Ayvalıklı turizmcilerin; fuarda turistik bağlantılar kurabilmek için yoğun temaslarda bulunduğu bildirildi.
(SS-SŞ)

25.01.2013 18:32:15 TSI

Editör: Wan Haber