Adana Büyükşehir Belediye Başkanıyken, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'a 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yeni bir dava açıldı. Durak, "Bugüne kadar su ve balon davaları açılmıştı. Şimdi de çay davası açıldı" dedi.
İçişleri Bakanlığı'nca 28 Mart 2010'da açığa alınan Aytaç Durak, dönemin Belediye Genel Sekreteri Hasan Gülşen, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak ile Numarataj Mevzuatlara Aykırı Yapılar Şube Müdürü Şahabettin Canımoğlu hakkında, Seyhan Baraj Gölü üzerindeki iki köprü arasında Bayramhacılı Köyü ve Dörtler Topalak Mevkii'nde 2009 2010 yıllarında imara aykırı yapıların yıkılmadığı, mühürlenmediği ve buna rağmen yeni yapıların inşa edildiği gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeni bir dava açıldı.
Adana 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasına katılan sanıklardan Durak, suçlamaları ret ederek kaçak yapılaşmayla en çok kendi döneminde mücadele edildiğini savundu. Söz konusu bölgede salaş yapıların olduğunu, yıkılarak yerine modern yapıların yapıldığını anlattı. Bu durumdan herkesim çok memnun olduğunu savunan Durak, şunları söyledi:
"Burada yargılananların hiçbir günahı yok. Bugüne kadar su ve balon davaları açılmıştı. Şimdi de çay davası açıldı. Açılan davaların sebebi siyasidir. Kaçak yapılaşmaya karşı en sert mücadeleyi biz verdik. Söz konusu yerlerin yıkılması için görevden alınmadan 5 gün önce yani 23.03.2010'da karar verildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre yıkım kararı verilen bir yer yıkılmazsa idari para cezası da verilemiyor. Görevden alınalı 3 yıl oluyor, yeni bir dava açılıyor. Bunlar bahane edilerek 2'şer ay sürelerle görevden uzak tutuluyorum. Sürecin uzatılması için de bu dava son olarak açıldı. Böyle dava olmaz."
Numarataj Mevzuatlara Aykırı Yapılar Şube Müdürü Şahabettin Canımoğlu da, suçlamaları kabul etmeyerek, yıkım yapmak için yeterli araç ve personelinin bulunmadığını ileri sürdü. Canımoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıkmak için çalışmalara başladık ancak belediyenin araçları ve ekipmanı yetersiz. Hala araç konusunda sorun var. Yıkım için ihaleye çıkıldı ama katılan olmadı. Suç kastım yoktur" diye savunma yaptı. İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak da, araç yetersizliğine vurgu yaparak yıkım yapmak amacıyla ihaleye çıktıklarını ancak ihaleye katılım olmadığı için yıkım yapılamadığını anlattı. Dönemin Belediye Genel Sekreteri Hasan Gülşen ise, "Belediye Encümeni'nden söz konusu yapıların yıkılması için karar alındı. Araç ve personel yetersizdir. Görevimizi yerine getirdik. Suç işlemedik."
Sanık savunmalarının ardından dava ertelenirken, duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Durak, "Davalar bitmiyor, 2'şer ay görevden uzaklaştırmayı uzatabilmek için yeni davaları açmıyor, bekletiyorlar. 2-3 senedir bekleyen bir sorun bu. Ama bugün ilk defa bu davaya giriyorum. Yeni açıldı. İşte ne demek istediğimi anladınız herhalde" dedi.
(SZP-AKL-Y)

07.02.2013 13:40:41 TSI

Editör: Wan Haber