Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, boşanma sürecinde olan ebeveynlerin çocuklarından gelişen durumları saklamamalarını gerektiğini söyledi.
Boşanma sürecinde olan aileleri çocuklarına nasıl davranacaklarını konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, çocukların ebeveynlerin kabul etmeseler bile evde olan sorunların farkına vardığını hatırlattı. Doç. Dr. Karabekiroğlu, "Evdeki gerginliği mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışın, böylece çocuklarınızın süreçten etkilenmesini azaltmış olacaksınız. Boşanıyor olduğunuzu çocuğunuzdan saklamayın, süreç hakkında çocuğunuzu bilgilendirin ve sorularına cevap verin ayrıca soru sorması için onu cesaretlendirin" dedi.
Ailelerin boşanma sürecinde çocukların yaş grubuna göre dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında da bilgiler veren OMÜ Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, "5 Yaş altı çocuklarda, anne ve babanın ayrı ayrı kişiler olduğu fikri daha gelişmemiştir. 5 ve 9 yaş arası çocuklar, bu dönemde çocuklar dış dünyaya açıldıkları için hayat düzenlerindeki değişimlere oldukça hassastırlar. Kararınızın onlar yüzünden değil, sizin ortak kararınız olduğunu özellikle vurgulamanız gereklidir. 9 ve 12 yaş arası çocuklar; Bu yaş grubu tepkilerini açıkça gösterir. İlk haberi aldıklarında tepki göstermeseler de ileri dönemlerde kesinlikle bunu yaparlar. Çocuklarınızla sürekli konuşun ve ne düşündüklerini sorun. İlk tepkileri sessizlik olursa, kararı anlamış ve kabullenmiş oldukları yanılgısına düşmeyin. Bazen çocuklar duyduklarını duymamış gibi yapar ve hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanarak konuşmayı reddeder veya konuyu değiştirmeye çalışırlar" diye konuştu.
Boşanma sürecinde çocuklarda oluşabilecek sorunlar ile ilgilide bilgiler veren Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, şu ifadelere yer verdi;
"Boşanma gibi sarsıcı bir olayla karşılaşan bir çocuğun gelişiminde aksama olabilir, hatta duraksama bile görülebilir. Unutmamak gerekir ki bu süreç sizin için zor olduğu kadar daha korumasız olan çocuğunuz için daha da zor olacaktır. Çocuklarınızda bu gibi durumlarda sıkça karşılaşılabilecek bir takım duygusal tepkiler ise korku, üzüntü, öfke, suçluluk, yalnızlık, uyku, yemek yememe ve okul sorunları meydana gelebilir. Çocuk bu sorunları dışa yansıtmaz ve içine atarsa bunlar daha sonra şekil değiştirecek ve depresyon, kaygı bozukluğu, ayrılık kaygısı, konsantrasyon eksikliği gibi olarak ortaya çıkabilecektir. Bu yüzden ebeveynlerin her ne kadar kendileri de benzer sorunlar yaşıyor olsalar da, çocuklarının sorunlarını dinlemeye hazır ve istekli olduklarını göstermeleri gerekir" şeklinde konuştu.
(HAK-MAY-Y)

27.01.2013 10:06:59 TSI

Editör: Wan Haber