Medical Park Antalya Hastanesi'nde iki şeker hastasına aynı anda hem by-pass operasyonu, hem de böbrek nakli gerçekleştirildi. Nakiller Türkiye'de ve dünyada kalbi hasarlı olduğu için organ nakli olamayan hastalara umut oldu.
Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Medical Park Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan 25 yıldır şeker hastası ve 5 yıldır böbrek hastası olan 67 yaşındaki Emine Deke ile 18 yıldır şeker hastası 12 yıldır da böbrek yetmezliği olan işçi emeklisi 52 yaşındaki Orhan Akın'a aynı anda hem by-pass operasyonu, hem de böbrek nakli gerçekleştirildi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan ve 25 yıldır şeker hastası olan 6 çocuk annesi Emine Deke 5 yıl önce böbrek rahatsızlığı çekmeye başladı. Bir çok hastanede tedavi olan Deke, 38 yaşındaki oğlu Turgut Deke'nin bir böbreğini almaya karar verdi. Antalyalı 52 yaşındaki işçi emeklisi Orhan Akın'a, 18 yıldır şeker hastalığı ile mücadele ediyordu. 12 yıldır da böbrek sorunu yaşayan Akın'a baldızı 55 yaşındaki Gülizar Erse böbreğini vermeyi kabul etti.
Prof. Dr.Alper Demirbaş ve Prof. Dr. Hüseyin Okutan tek anestezi ile 67 yaşındaki Emine Deke ile 52 yaşındaki Orhan Akın'a aynı anda hem by-pass operasyonu, hem de böbrek nakli gerçekleştirdi. Her iki ekibin de hazır bulunduğu ameliyatta, hastaya önce 3 saat süren 3'lü by-pass yapıldı. Ardından sırasıyla alıcılara takılan böbreğin hemen fonksiyon görmeye başlaması, nakil ameliyatları başarıyla tamamlanmış oldu.
DÜNYA LİTERATÜRÜNE GEÇECEK
Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, operasyonların dünya Literatürüne geçeceğini belirtti.
Demirbaş, "İki hastamız da şeker (diyabet) hastası. Şeker hastalarının en önemli olan sonuçları kalp damarlarında olan bozulmalar ve böbrek yetmezliği. Türkiye'deki böbrek yetemezliğinin şu anda yarısının nedeni diyaliz hastalığı.Dünya literatüründe ilk olan bu ameliyatları başlattık. Yaklaşık 20 hastaya bu şekilde ameliyat yapıldı. Başarı oranı tamdır. Bütün hastalarımız sağlam ve sağlıklı. Böbrek nakli açısından bay-pass ameliyatı sırasında verilen kan nedeniyle böbrek nakli olma şansını yitirebilir. Bu ameliyatların sonuçlarını uluslararası toplantılarda bildireceğiz. Hastalarımız hem kalplerinde hem de böbreklerinde sorun yok sağlıklılar" dedi
İLK KEZ BÖYLE BİR OPERASYON YAPIYORUM
Medical Park Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Hastalarımız buraya böbrek nakli için başvurdu. Nakil öncesindeki kroner artarellerinde darlık olduğu tespit edildi. Hastalarımıza kroner bay-pas olmaları önerildi. Tek bir anestezi ile bay-pass ve böbrek nakli oldu. Tek bir seansta yapılmasının Kalp damar cerrahi açısın bir avantajı var. Ameliyattan aynı gün veya ertesi gün diyalize alınması gerekir ama böyle bir durumda gerekmiyor biz de böyle bir operasyonu mesleki hayatımızda ilk kez yapmış olduk" dedi.
25 yıldır şeker hastalığı çeken 6 çocuk annesi Emine Deke, Uzun yıllardır kalp ve böbrek rahatsızlığı yaşadığını oğlundan aldığı böbrekle yeniden hayata tutunduğunu söyledi. Baldızı Gülizar Erse'den aldığı böbrekle hayata yeniden tutunan 2 çocuk babası Orhan Akın ise "Şu an rahatım önceden sıkıntılarım vardı. Bay-pass ve böbrek nakli oldum" diye konuştu.
(SÇ-ÖK-Y)

11.02.2013 13:07:41 TSI

Editör: Wan Haber