Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Eylül 2015 tarihine kadar dershanelerin dönüştürülmesini öngören yasayı, oy çokluğu ile iptal etti. CHP’nin başvurusu üzerine yasayı esastan görüşen AYM’nin iptal kararıyla, dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyetlerine devam edebilecek.

2014 yılının Mart ayında Meclis’te yasalaşan ‘6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulmaı için AYM’ye başvuruda bulunmuştu.

İptal kararıyla, “Faal dershanelerle dönüşümünü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 1 Eylül 2015 tarihinde sona ereceği, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yöneticilerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihte görevlerinin sona ereceği, dershane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızın sözlü sınavla öğretmen olarak devlet memuriyetine geçebilmesi” hükümleri de iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla dönüşümünü tamamlamayan dershaneler faaliyetine devam edebilecek. Dönüşümü tamamlanan dershaneler ise yeni başvuru yaparak tekrar dershane statüsüne dönebilecek.

Yasa ne getiriyordu?
Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyordu. Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin ve denetimine tabi olacaktı.

Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyordu. CHP’nin Anayasa’ya aykırı bulduğu madde de buydu.

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim – öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebilecek, ancak 2018 – 2019 eğitim – öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecekti.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulunan örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecekti. (DHA, Al Jazeera)

Editör: Wan Haber