WanHaber.com - Haber Merkezi

7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde Van’dan aday adayı olmak için başvurusunu Genel Merkez’e yapan Ayhan Fidan, Bak Hele Bak’ta gazetecilerle bir araya geldi. Fidan, “Bu topraklarda doğan, bu topraklarda büyüyen bir Van sevdalısı olarak önümüzdeki Haziran 2015 seçimlerinde ben de Van’ı Ankara’da temsil etmek üzere aday adaylığı başvurumu yaptım.” Dedi. 

Van esnafının çok zor durumda olduğunu belirten Fidan, Kapıköy sınır kapısı sorununa da değindi. Kapıköy’ün Van ve bölge için çok önemli olduğunu belirten Fidan: “Elbette ki bu milletin vekili olmak, olmaya soyunmak zor olduğu kadar da kıymetli ve vebali ağır bir görev. Haliyle biz listelerde boşluk doldurmak ya da farklı beklentiler girmek için de bu aday adaylı evresinde başvurumuzu yapmadık. Amaç Van’a hizmet etmek Van’ın hizmetkârı olmak.

Her şeyden önce bilinmesi ve bu halkın yıllardır tecrübe ettiği üzere bir kez daha irdelemesi gereken bir şey var ki o da Van hakkında derlenmiş ezbere cümleler ile Van’ın temsil edilemeyeceğidir. Hepimiz biliyoruz ki 2011 öncesinde bölgesel gelişmişlik anlamında istediğini alamayan Van 2011 depreminden sonra büyük sıkıntılar yaşadı. Van hükümetimizin anında, hızlı ve güçlü desteği ile 1 yıldan az bir süre içerisinde toparladı. Tarihte görülmemiş bir çabukluk ile Van depremin fiziki izlerini şehirden silmeyi başardı. Fakat bu memleket hala depremin izlerini silmiş değil. Yapmamız gereken büyük işler var. 

Bu memlekete uzun yıllar sonra bir yerlerden gelip Van’ı coğrafi özellikleriyle süslemek de, bu memlekette yıllardır içinde bulunulan durumdan bihaber yaşayıp sadece seçim döneminde zoraki değerlendirmeler yapmak da hiç şüphesiz bu halka haksızlık olur.

Ama bizler yıllardır bu topraklarda iş yapmaya çalışmış, ekmeğimizi bu topraklarda kazanıp, yatırımını bu topraklara yapmış Van sevdalıları olarak dün yaşanılan depremde de bugün içinde bulunulan ekonomik krizde de şiddetli rüzgâra rağmen kökünü toprağından ayırmamak için direnen asırlık bir ağaç gibi durduk, durmaya da devam edeceğiz.

Van esnafının şu an kirasını, elektriğini ödeyemediğini de biliyoruz. Vatandaşın huzur ve barış ortamını nasıl bir özlemle beklediğini de biliyoruz. Kapıköy’ün işsizliğin zirveye çıktığı bu kentte nasıl büyük önem arz ettiğini de biliyoruz. Yerel yönetimlerin bu kenti kaldıramayacak düzeyde olduğunu da biliyoruz. Turizmin sadece söylemlerde kaldığını da biliyoruz. Bugüne kadar yapılanlara rağmen sağlıkta, eğitim de 1 milyon nüfusa daha çok hizmet gelmesi gerektiğini de biliyoruz.

Tüm bunları çözmek için takdir edersiniz ki bu sorunları yaşamış olmak, kokusunu almış olmak gerekiyor.

Kıymetli basın emekçileri, AK Parti hükümeti 12 yılda Türkiye’de büyük devrimler gerçekleştirdi. Gerek gelişmişlik, gerek demokrasi anlamındaki bu devrimi hepimiz bizzat yaşadık, gördük. Demokraside Ortadoğu’da yıkımlar gerçekleşirken Türkiye hala güçlü durabiliyorsa bu Ak Parti hükümetinin marifeti ve ilkeli duruşu sayesindedir. Şimdi bu ilkeli duruş 2023 vizyonu ile zirve yapmak istiyor. Türkiye IMF’den aldığı borçla ayakta turan bir ülke iken, demokrasisi sürekli darbelere açık olacak kadar kendine yetemeyen bir Cumhuriyet ülkesi iken bugün dünyanın üzerinde konuştuğu stratejik bir gücü ifade ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başlayıp Ahmet Davutoğlu ile devam eden bu sessiz devrime hepimiz şahitlik etmeye, onur ve gurur ile izlemeye devam ediyoruz.

2015 seçimleri hiç şüphesiz 90 yıllık yıkımdan sonra büyük bir dirilişe ve bölgesel güce giden yolda en kritik süreç olacaktır. Türkiye 2015 ile yeni modelini çizecek ve biz Kürt halkı adına da önemli adımlar atan hükümet olarak bir kez daha tarihe geçecektir.

Yeni anayasa ile şekillenen bu süreçte bizim de Van olarak silik bir il olmamız bizimi içimizi yakar. Bu süreçte Van’ın Türkiye’deki devrimleri izlemesi değil bizzati ortak olması gerekmektedir.

2023 vizyonu için önüne büyük hedefler koyan Van’ın 1 milyar doların değil ötesini yakalayan ihracata varması gerekiyor. Van’ın stratejik konumunu kullanıp sadece İran’ın değil Kürdistan’ın da, Ermenistan’ın da, Azerbeycan’ın da destinasyon merkezi olması gerekiyor. Halen yıllık 30 milyon civarında ihracat yapan bir Van’ı değil, asırlardır nice kentlere başkentlik yapmış bu kadim kentin artık kabuğunu kırması gerekiyor.

O yüzden doğru temsiliyet doğru siyasetçilerin Van için hayati olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Kıymetli basın mensupları az önce gelirken billboardlar da bir afiş gördüm 

“Tüccarına, esnafına, üreticine DESTEK OL. Cenazende, düğününde kim yanında ise ondan alışveriş yap.”

Çok önemsedim ve beğendim bu afişi. Bu Van için de bir ilham kaynağı olmalı Van halkı düğününde cenazesinde yanında olana, arkasını dönmeyene temsiliyeti vermeli diye düşünüyorum.

Tekrardan hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Editör: Wan Haber