Aydınlar Ocağı Genel Merkezi'nin düzenlediği "Balkan Savaşlarının 100. Yılı" toplantısı, Eminönü Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Kalabalık bir izleyici grubunun takip ettiği toplantının Oturum Başkanlığını Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa E. Erkal yaptı. Toplantıda konunun uzmanı olan Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ile Aydınlar Ocağı İlim İstişare Kurulu Üyesi Av. Özcan Pehlivanoğlu slayt gösterileri eşliğinde konuşmalarını yaptı.
Prof. Dr. Mustafa E. Erkal açılış konuşmasında, "Balkan Savaşları tarihimizin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu savaşlarda milyonlarca insanımız şehit oldu, açlıktan ve hastalıktan öldü, göç etti. Balkanlardaki topraklarımızın çoğunu kaybettik. Tarihimizin zaferleri kadar yenilgilerini de unutmamamız lazımdır. Geçmişten ders almazsak gelecekte başarılı olamayız" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Öztek, Balkan Savaşları'nın Balkanlar'daki Türkler ve Müslümanlar için başlı başına bir facia olduğunu belirterek, "Hıristiyan dünyasının bir haçlı zihniyetiyle Türklüğü Balkanlar'dan silmek üzere topyekun saldırıya geçmiştir. Bu konuda bizzat din adamları öne çıkmaktadır. Türk birliklerinin ise silah, mühimmat ve erzak yönünden desteklenmemektedir. Bu yüzden büyük zayiatlar verilmiş ve bu coğrafyadaki hakimiyetimizi kaybetmiş bulunmaktayız" diye konuştu.
Ayrıca Öztek, Balkan coğrafyasında yetişen Atatürk'ün meziyetlerini, Türk milleti için yaptıklarını ve kazandırdıklarını örneklerle dile getirdi.
Av. Özcan Pehlivanoğlu ise, Balkan coğrafyasının 1800'lü yıllarda basılan yabancı haritalarda "Türkiye" veya "Avrupa Türkiye'si olarak geçtiğini anlatarak, "Zaten Hıristiyan dünyasının Müslüman olanlara 'Türk' gözüyle bakıyorlar. Balkanlar Osmanlılardan da önce bir Türk vatanı olduğu biliyoruz. Fakat Osmanlı devletini yönetenler gerekli desteği ve önemi vermemesi, Balkanlarda yaşayan Türklerin bir kısmının şahsi menfaatini düşünüp gerekli fedakarlığı yapmaması sonucu Balkanları kaybettik. Bugünde aynı hatalar yapılıyor. Anadolu coğrafyası üzerinde beynelmilel oyunlar oynanıyor. Birileri de siyasi ikballeri için bu oyunlara destek oluyor. Onun için milletçe uyanık olmalıyız. Balkanlardaki Türklerin uğradığı felakete uğramamalıyız" şeklinde konuştu.
(BÇ-YHY-Y)

24.12.2012 18:24:50 TSI

Editör: Wan Haber