Aydın'da belediye tarafından yıkımı planlanan ancak mahkeme kararıyla tahliyesi durdurulan iş yeri ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve aynı zamanda firmanın vekili olan AK Parti Aydın Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten, tahliyesi mahkeme kararıyla durdurulan iş yeriyle ilgili gelinen son noktayı değerlendirdi.
Aydın merkez Cuma Mahallesi Egemenlik Bulvarı'nda faaliyette bulunan iş yerinde, 2012 yılının Eylül ayında kira süresi dolmasının ardından Aydın Belediyesi dükkanın tahliyesine karar vermişti. Karara rağmen dükkanın boşaltılmadığı iddia edilerek, yıkım için karar alınmıştı. Aydın 1. Asliye Hulul Mahkemesi'nin kira sözleşmesiyle ilgili dava sonuçlanıncaya kadar 'işyerinin tahliyesinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına' karar vermesi üzerine tahliye ertelenmişti.
"TABAKHANE PROJESİNİN İÇİNDE KALIYOR"
Tahliye sürecinde yaşananları anlatan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Buranın 2 Eylül 2012'de süresi bitti. Kendilerine bu süre bitmeden önce söyledik ve alanı boşaltmaları gerektiğini kendilerine ilettik. Çünkü o bölgede Tabakhane Projemizin ikinci ayağını başlatacağız. Bu süreçte hiç kimseye mağdur olmasın diye hemen aynı bölgenin 20 metre karşısına Balık Çarşısını yaptık. Tahliye kararına uyulmaması üzerine yasanın bize vermiş olduğu yetkiyle Aydın Valiliğine 11 Ekim 2012'de tahliye talebinde bulunduk. Valilikten bize dün için gün verildi. Bugünde gittiğimiz ne tesadüftür ki Gökhan Ökten iki gün önce mahkemeye müracaat etmiş bir ihtiyati kararı aldırmış. Biz hukuka saygılıyız. Aydın halkı için hukuk mücadelemizi devam ettireceğiz. Tabakhane projemizi engellemeye kimsenin gücü yetmez. Bu proje devam edecek. Aydın'ı ikiye bölen büyük bir nimet Tabakhane Deresine sahibiz. Burayı en güzel şekilde değerlendirip vatandaşlarımızın spor yapabilecekleri, hoş vakit geçirebilecekleri bir bölge yapacağız. Biz bunun için çaba harcarken; bu projenin yapılacağı alandaki işyerini biten sözleşmesinin ardından oradan kaldırmak istememiz Aydınlılar için en doğal hakkımız. Projelerimizi hayata geçirmeyi engellemeye kimsenin gücü yetmez. Tabakhane Deresi Projemizin ikinci etap çalışmalarına da önümüzdeki günlerde başlayacağız" şeklinde konuştu.
"TEDBİR KARARINA KARŞI MÜHÜR HAMLESİ"
Tahliyenin ertelenmesinin ardından Zabıta Müdürlüğü tarafından işletmeye binanın kaçak olduğu gerekçesiyle mühürleme için karar tebliğ edilerek gerekli önlemlerin alınması için 24 saat süre verildiğini öne süren Başbalıkçı Dokuz Kardeşler şirketinin vekili AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten de, "Sayın Çerçioğlu 29 Mart 2009 tarihinden itibaren belediye başkanı. 'İşyeri ruhsatsız ve kimse savunmasın' beyanatı vermiş. Peki belediye bu tarihten itibaren bu işyerini neden işletti? Her ay buradan niçin kira aldı? 2009 tarihinden bu yana buranın yıkılması ile ilgili idari ne işlem yaptı? Aydın Belediyesi 2009 yılından bu yana uyuyor muydu? Saat 11.15'te terk ettiğiniz alanı 16.15'te bu sefer kaçak olduğu iddiasıyla zabıtaları göndererek mühürleyeceğinizi beyan ediyorsunuz ve 24 saat süre veriyorsunuz. Bunun yasal olduğunu iddia ediyorsunuz. 01 Mart 2006 tarihinde bu işletme belediye encümen kararı ile tapusu Aydın Belediye Başkanlığı'na çıkartılmış ve ticaret alanı olarak belirlenmiş bir yer. 2006 yılından beri de burayı siz ticari bir işletmeye kiralıyorsunuz. 12 Kasım 2009'da da bu sözleşme yenilenmiş. Eğer bu bina kaçaktı niçin bu sözleşmeyi yenilediniz" dedi.
"ŞU AN YAPILAN İŞLEMLER HUKUKSUZDUR"
Mühürleme çalışması yapılırsa Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemelere müracaat ederek hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Ökten, "Belediyenin kendi mülkü olarak inşaat olmayan bir yerde gelip de 24 saat içerisinde orada kaçak inşaat yapılıyormuş gibi bir pozisyon yaratmanız mümkün değil. Burası bir işletmedir. Kaçak inşaat değildir. Ruhsatsız ise belediye kendi mülkü üzerindeki binanın derhal ruhsatlandırmasını yapmak zorundadır. Kira sözleşmesi var ve şu an bu sözleşmenin devam ettiği ile ilgili üzerinde tedbir kararlı bir mahkeme kararınız var. Bunları yok sayarak yapacağınız her işlem bu dakikadan sonra görevi kötüye kullanmaktır. Bunu da Aydın kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Aynı gün içerisinde terk edilen bir yere mühürleyeceğim diyerek gelmek o işletmeye zulmetmek demektir. Orada çalışan insanları işsiz bırakmak adına olan kararlılığı da bizler hukuken anlayamıyoruz. Aydın Belediye Başkanlığı dün öğleden sonra suç işlemeye başlamıştır. Bugün sabah tahliyesini gerçekleştireceğiniz bir yerde 24 saat öncesinden çift taraflı bir yolu kapatarak kırıcı iş makineleri park etmenin hukuki dayanağını bize izah etsinler. Buradaki yapılacak işlem kiracı sıfatlı işletmeyi tahliye etmek mi yoksa oradaki eşyaları ile beraber orayı onların üzerine yıkmak mı? Şu an yapılan bu işlemler hukuksuz ve samimiyetsiz devam etmekte. Bırakın bu konuda yargı bir karar versin ve herkes buna uysun. Bugün bile yargı kararına rağmen 1,5 saat direndiler. Gerçekten niyet bozukluğu içerisinde hareket etmekteler. Bu davranışı düzeltirler diye umuyoruz" diye konuştu.
(SK-MB-İK)

19.01.2013 10:32:53 TSI

Editör: Wan Haber