Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü tarafından 'Yumurta Paketleme Tesislerinde HACCP ve Otokontrol Uygulamaları' konulu eğitim semineri düzenlendi.
Aydın sınırları içerisinde faaliyet gösteren yumurta paketleme tesisleri ne yönelik olarak "İyi Hijyen Kriterlerinin Uygulanması ve Gereklilikleri" konulu eğitim semineri düzenlendi. Eğitim seminerine Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu da katıldı.
Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli Veteriner Hekim Dr. Öznur Kaan ve Gıda Mühendisi Çiğdem Günakın tarafından düzenlenen seminerde HACCP'in; Gıda güvenliği için önemli olan tehlikeleri tanımlayan, değerlendiren ve kontrol eden bir sistem olduğu belirtildi.
Gıdalarda tehlikenin ise sağlık bakımından olumsuz etki oluşturma potansiyeli bulunan, biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenlerin gıdaya bulaşması olduğu ifade eden Dr. Öznur Kaan, "Tehlike analizinin yapılması aşamasında tüm tehlikelerin doğru bir şekilde listelenebilmesi için beyin fırtınası organize edilmelidir. Bundan sonra güvenilir gıda üretilmesi için esas olan tehlikelerin yok edilmesine veya kabul edilebilir seviyelere düşürülmesine yönelik HACCP planını belirlemek için risk değerlendirilmesini de içeren bir tehlike analizi yürütülmesi gerekiyor. Kontrol önlemleri, bir gıda güvenliği tehlikesini önlemek, ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir seviyeye indirmek için kullanılabilecek olan eylem ve aktivitelerdir" dedi.
İyi Hijyen Kriterlerine değinen Gıda Mühendisi Çiğdem Günakın da, "İyi Hijyen Kriterleri'nin uygulanması 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 29. Maddesinin 3. Fıkrasına göre yasal bir zorunluluktur. Bu madde 'Birincil üretim hariç olmak üzere, gıda ve yem işletmecisi,tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayanan gıda ve yem güvenilirliği sistemini kurmak ve uygulamakla yükümlüdür.Gıda ve yem işletmecisi üründe veya ürünün üretim, işleme veya dağıtım aşamalarında değişiklik olması halinde, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayanan sistemin uygulanmasını gözden geçirmek, sistemde gerekli değişiklikleri yapmak ve bu değişiklikleri kayıt altına almak zorundadır' demektedir" diye konuştu.
Aydın sınırlarında faaliyet gösteren 13 adet yumurta paketleme tesis sahiplerinin katılımının sağlandığı toplantı yumurta paketleme tesislerinin yaşadığı sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılmasıyla sona erdirdi.
(MB-İK)

05.02.2013 12:40:24 TSI

Editör: Wan Haber