Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yaklaşık 150 dekar alanda kurdukları serada topraksız domates üretimi yapan Gökkale Tarım İşletmeleri, şimdi de topraksız çilek üretimi için deneme çalışmalarına başladı.
İlk çalışmalarda olumlu sonuç alan firma jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılması ile birlikte bölgede domates ile birlikte serada topraksız olarak çilek üretimi de yapacak. Yeni sistemde yılın 12 ayı ihracatın hedeflendiği belirtildi.
Topraksız çilek üretimi uygulaması yapılan deneme serasında Tarım İl Müdürü Salih Köksal, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Gültekin Kılınç ile incelemelerde bulundu. Türkiye'de topraksız tarım denilince ilk akla domatesin geldiğini ancak bundan sonra benzer bir sistem ile çilek üretmeyi de planladıklarını belirten Gökkale Tarım İşletmeleri Müdürü Şerafettin Bildi uzun bir geçmişi olmasa da topraksız tarımın Türkiye'de de hızla geliştiğini söyledi. Sultanhisar'daki 150 dekar alanda kurulu seralarda üretilen domatesin yanında benzer bir sistemle çilek yetiştiriciliği yapmaya başladıklarını kaydeden Bildi, topraksız çilek üretiminde, topraklı üretime göre birim alana çok daha fazla fide dikilerek yerden yüksek olan yetiştirme sistemi sayesinde birçok avantaj sağlandığını belirtti. Bu proje kapsamında yılın 12 ayı çilek üretilebileceğini de belirten Gökkale Tarım İşletmeleri yetkilileri ihracatın da 12 ay gerçekleşmesini hedeflediklerini ifade ettiler.
(İK)

21.01.2013 09:28:40 TSI

Editör: Wan Haber