Aydın'da Büyük Menderes Nehri'nin taşmasıyla birlikte Söke ve Koçarlı ovalarında 3 bin dönümü buğday ekili olmak üzere yaklaşık 80 bin dönüm arazinin sular altında kaldığı belirtildi.
Ege Bölgesi ve Aydın genelinde Cuma gününden bu yana etkili olan yağışlar, Büyük Menderes Nehri'nin taşmasına neden oldu. Koçarlı ve Söke ovasındaki tarım arazilerini sular altında bırakan taşkınlar nedeniyle bazı köy yolları da ulaşıma kapandı.
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, yine Menderes Nehrinin aşırı yağışlardan dolayı taşmasıyla Koçarlı ve Söke ovasında bulunan binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını söyledi. Arslan, Büyük Menderes Nehri'nin yağmur sularını taşıyamaması nedeniyle Koçarlı ve Söke Ovası'nın adeta göle döndüğünü kaydetti. 3 bin dönümü buğday ekili alan olmak üzere yaklaşık 80 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığın belirten Arslan, "Menderes Nehri ıslahı Koçarlı ilçemize bağlı Yeniköy sınırına kadar geldi. Menderes'in ıslah yapılan bölgelerinde her hangi bir taşkın söz konusu değil. Ancak Yeniköy dahil olmak üzere Haydarlı, Kasaplı, Bağarası ve Söke ovasında bulunan yaklaşık 60 bin dönüm ekili arazi sular altında kaldı. Eğer nehrin dip temizliği yapılırsa sular altında kalan tarım arazisi alanı azalacaktır. Bu nedenle bir an önce nehrin dip temizliğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
30 BİN DÖNÜM BUĞDAY ZARAR GÖRECEK
Yağışların devam etmesi halinde Koçarlı Ovası'nda 30 bin dönüm arazi üzerinde ekili olan buğdayın telef olacağının da altını çizen Arslan, "Her yıl taşkınlardan dolayı zarar eden çiftçimiz, bu yılda yağışlardan dolayı büyük zarar gördü. Bu yağışlar aralıksız olarak birkaç gün daha devam ederse, şuan 30 bin arazi üzerinde ekili olan buğday telef olur. Pamuk gibi buğdayda fazla yağışları sevmez" dedi.
BARAJ KAPAKLARI KAPATILDI
Öte yandan Meteorolojinin yağışların devam edeceği yolundaki uyarısının ardından, Aydın'da ek tedbirler alınmaya başlandı. Bozdağan ilçesindeki Kemer Barajı'nın taşkına sebebiyet vermemesi için baraj kapakları kapatıldı.
(MB-İK)

12.02.2013 09:47:37 TSI

Editör: Wan Haber