Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aydın Valiliği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Modern Tarım Tesisleri Ortak Akıl' toplantısı yapıldı. Üretici firma temsilcileri ve yetkililerin bir araya geldiği toplantıda tarım konusunda firmaların ve üreticilerin karşılaştığı sorunlar ele alındı.
Anemon Otel'de gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş, Ali Gültekin Kılınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsel, ilçe kaymakamları, ziraat odası başkanları, üretici firma temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Valisi Kerem Al, tarımın Aydın için vazgeçilmez bir sektör olduğunu dikkat çekerek Aydın'da dünya standartlarında ürünler yetiştirildiğini belirtti. Bereketli topraklara sahip Aydın'da tarımın sorunlarını beraber masaya yatıracaklarını kaydeden Vali Al, "Aydın bir diğer yönüyle de jeotermal açısından ülke kaynaklarının yüzde 70'inden fazlasına sahip bir il. Bizler jeotermal konusunda belki biraz geç kaldık. Özellikle jeotermal sahların satışında bu öngörülerimizi belki satış ihale şartnamesine yansıtamadık. Bugüne kadar yansıtmalıydık. Ama bundan sonra hiç olmazsa elektrik üretimine ayırdığımız sahalardan elde edilen sıcak suyun seracılıkta nasıl kullanabilirizin üzerinde durmalıyız. Yeni bir şartname hazırladık. Ve şartnamede şunu öngördük; 90 derece ile 70 derece arasındaki ısıyı acaba ısıtmada veya seracılıkta kullanmayı ihale aşamasında şartname hükmü getirebilirmiyiz. Şuan onun üzerinde çalışıyoruz. Bu toplantıda bundan sonra neler yapabileceğiz onun üzerinde duracağız" şeklinde konuştu.
'JEOTERMALİ SERACILIKTA DAHA İYİ KULLANMALIYIZ'
Toplantıda konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına jetermal kaynakların işlevsel hale getirilmesi konusunda teşekkür ederek, "Aydın'da kendi yerli kaynağımız olan jeootermal enerji harekete geçti. Kendi öz kaynağımız ile enerjimizi üretiyoruz. Biz Aydınlılar olarak bu kaynağın istihdamı endeksli olarak daha da nasıl geliştirebilirizin üzerinde duruyoruz. Seracılık sektöründe, turizm sektöründe bir an evvel jeotermal kaynağı daha iyi kullanmalıyız. Bu kaynaklar vesilesiyle Aydın 10-15 yıl içerisinde dünyanın en gözde şehirleri arasına gelecektir. 10-15 Bin dekar alanda jeotermalle ısıtılmış seraların olduğu, termal tesislerin binlerce turist ağırladığı Aydın olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
'TÜRKİYE'NİN JEOTERMALLE ISITMALI SERA BÖLGELERİNİ BELİRLEDİK'
i Toplantının modaratörlüğünü yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Jeotermal konusunda Aydın'ın çok zengin bir il olduğunu ifade ederek, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile ortaklaşa yaptığımız çalışma ile Türkiye genelinde jeotermal enerjiyle ıstılabilecek sera alanlarını oluşturuyoruz. Bu konuda bir harita oluşturduk. Aydın'da da Nazilli, Sultanhisar, Kalfaköy, Ilıcabaşı, Kuyucak ve Ortaklar bölgelerini seracılık alanları olarak belirledik" dedi.
Aydın'ın tarım anlamında ciddi bir yeri olduğunu dile getiren Dr. Ferhat Şelli, Aydın'ın bitkisel tarım ile ön planda olduğunu fakat hayvancılıkta da söz sahibi olduğunu kaydederek, "Aydın'a tarım anlamında bakanlık olarak son 10 yılda ciddi desteklemeler de yapıldı. Son 10 yılda Aydınlı üreticiye 1.2 Milyar TL destekleme yapılmış. Bundan 10 yıl önce bu rakam 45 Milyon TL idi. Aydın'da 79 sanayi tesisine 15 Milyon TL hibe desteği vermişiz. Bu desteklemelerle Aydın'da 79 tane daha tarımsal sanayi tesisi kuruldu" diye konuştu.
Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapatılırken, toplantının ikinci bölümünde üretici firma temsilcileri ve toplantıya katılanlar sektörde yaşadıkları sorunları birinci ağızdan dile getirdiler.
Toplantıdan çıkacak sonuçların önümüzdeki hafta yayınlanacağı bildirildi.
(SK-İK)

04.01.2013 16:23:41 TSI

Editör: Wan Haber