Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Türkiye'de her yıl 175 bin yeni tanı konan kanserli hasta bulunduğunu belirtti.
Kanserin en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz bir şekilde anormal çoğalması olduğunu açıklayan Dr. Şenol Okur, "Kanser hücre çoğalması ve onarımından sorumlu genlerde birtakım değişiklikler meydana gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Çalışması tamamlanmış son kanser verilerine göre ülkemizde her yıl 175 bin yeni tanı konan kanserli hasta bulunduğu söylenebilmektedir. Kimyasal karsinojenler, sigara dumanı, endüstriyel etkenler, ilaçlar, diyetle ilgili etkenler radyasyon, güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalma, gereksiz ilaç kullanımı, tarım ve böcek ilaçlarının kontrolsüz kullanımı, alkol, yetersiz fiziksel aktivite, kalıtsal etkenler, biyolojik karsinojenler, virüs enfeksiyonları, parazitler, bağışıklık yetmezliği gibi nedenlerdir. Obesite, Tütün Kullanımı, Fiziksel Aktivite Yetersizliği kanserin en önemli nedenlerindendir" dedi
Aydın'da ve ülke genelinde deri kanserinden sonra erkeklerde en sık akciğer kanseri kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğüne işaret eden Okur, "Akciğer ve meme kanseri aynı zamanda en sık ölüm nedeni olan kanserlerdir. Son 5 yıllık verilere baktığımızda Aydın'da; erkeklerde en sık kanserler deri, akciğer, prostat ,mesane, kolorektal, larinks, mide, lenfoma, yumuşak doku, özofagus, testistir. Kadınlarda en sık kanserler ise deri, meme, uterus, kolorektal, tiroid, mesane, over, mide, akciğer, lenfoma, serviks şeklindedir. Bölge Tabanlı Kanser Tarama Programı Ulusal Standartlarında Meme Kanseri, Kolon Kanseri ve Serviks (rahim ağzı)kanseri yer almaktadır. Çünkü bu üç kanser çok erken evrede iken tespit edilip, etkin ve kolay yöntemlerle tedavi edilebilirler. Bölge tabanlı (toplum tabanlı) tarama programlarında hedef nüfusta yer alan kişiler tek tek tarama için sağlık kuruluşuna davet edilirler. Meme Kanseri erken tanısında 20 yaş üstü tüm bayanların her ay, bir kez Kendi Kendine Meme Muayenesi yapması, 20-40 yaş arası her ay Kendi Kendine Meme Muayenesi ve iki yılda bir Klinik Meme Muayenesi yaptırması, 40 yaşından sonra ise Kendi Kendine Meme Muayenesi, yılda bir Klinik Meme Muayenesi muayenesi ve Mamografi Taramalarını yaptırması önerilmektedir. Meme Kanseri Bölge Tabanlı Taramasında 40-69 yaş grubundaki kadınların iki yılda bir Mamografi ile taranması önemlidir. Serviks Kanseri erken tanısında kadınlar evlendikten üç yıl sonra pap smear testini yaptırabilirler. Serviks Kanseri Bölge Tabanlı Taraması ise 30-65 yaş gurubundaki kadınların Pap smear testi ile beş yılda bir taranmasıdır. Kolon Kanseri erken tanısında gaitada gizli kan testi ve kolonoskopi önerilmektedir. Kolon Kanseri Bölge Tabanlı Tarama çalışması ise 5070 yaş grubundaki kadın ve erkeklerde iki yılda bir dışkıda gizli kan bakılması ve her 10 yılda bir yapılacak olan Kolonoskopi ile taramadır" şeklinde konuştu.
"Tüm bireyler 51 ve 61 yaşında olmak üzere toplam iki kez kolonoskopiye davet edilir" diyen Okur, şu uyarılarda bulundu: "Eğer birey sağlık merkezine ilk kez örneğin 55 yaşında gelmişse ve o güne kadar hiç kolonoskopi yaptırmamışsa tarama amaçlı kolonoskopi hemen istenir. Kişi kendisi 50 Yaşından önce de kolon kanseri taramasını yaptırabilir. Kanserin erken yakalanmasında, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Kanserle mücadelede erken teşhisin ve kansere neden olan risk faktörlerinden korunmanın üzerinde önemle durmaktadır. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kanser Taramalarının Aile Hekimleri ve Aydın merkezde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi işbirliği ile yapılmasını sağlamak için çalışma programları hazırlamakta, kanserden korunma amacıyla halkımızın ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için eğitimler düzenlemekte ve tarama çalışmalarının yürütülmesinde yoğun çaba göstermektedir"
(MB-İK)

04.02.2013 10:46:29 TSI

Editör: Wan Haber