Aydın Belediyesi tarafından kentte başlatılan yatırım hamlesinin en önemlilerinden biri olan Yeni Şehirlerarası Terminal Kompleksi'nin yapım çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Aydın-Muğla karayolu 7. kilometre üzerinde bulunan Yeni Şehirlerarası Terminal Kompleksi'nin görsel ve mimari zenginliği yapılan çalışmalarla ortaya çıkmaya başladı.
Tesisin 40 metre eni, 227 metre boyu ile 9 bin 80 metrekarelik bir alanın üstünü kapatacak olan, uzay çatı teknolojisi ile inşa edilen 500 tonluk dev çatısının montaj işlemlerine başlanmış durumda.
28 bin metrekarelik bir alanda 3 katlı olarak inşa edilen yeni Terminal Kompleksi 2013 yılının Haziran ayında hizmet vermeye başlayacak. Temel imalatları tamamlanan tesisin, bodrum kat imalatları ve çevre perde duvar imalatları da tamamlanmış durumda. Tesisin, çatı imalatları ile ince imalatları devam ediyor.
Tesis içerisinde , Şehirlerarası Otobüs Terminali, ilçeler arası Minibüs Terminali, alışveriş merkezi, düğün ve toplantı salonu ile çok amaçlı sinema, tiyatro salonu bulunacak.
Binanın bodrum katında 154 araçlık minibüs garajı, 22 hareket peronu ve 47 araçlık personel otoparkı yer alıyor. Şehirlerarası Otobüs Terminali ve alışveriş merkezi olarak kullanılacak olan zemin kat, yaklaşık 5 bin metrekarelik kapalı alandan oluşuyor. Betonarme ve çelik yapım tekniği birlikte kullanılarak inşa edilecek olan bu kapalı alanda, 22 peron bankosu, 17 büfe, danışma bankoları, çocuk bakım odası, zabıta ve polis bürosu, mescit, berber ve bekleme alanlarıyla birlikte 44 dükkanlı AVM, 180 metrekare market ve personel kullanım alanları bulunuyor.
Zemin kat açık alanında 36 peron, 6 transit geçiş peronu, taksi ve otobüs durakları ile 66 araçlık açık otopark yer alırken, 1. katta peron ve idari ofisler ile birlikte 800 metrekare genişliğinde bin kişilik düğün salonu ve 335 metrekare büyüklüğünde 400 kişilik çok amaçlı sinema-tiyatro salonu bulunuyor.?
Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, çalışmaların imalat iş programı takvimi dahilinde günlük minimum 100 personelle hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydetti. Tesisin tamamlandığında Aydın'ın yıllardır çözülememiş çok önemli bir ihtiyacını gidermiş olacaklarını söyleyen Başkan Çerçioğlu, "Yeni Terminal Kompleksinde kurulacak olan alışveriş merkezinde, kentimizin ürünleri olan incir, kestane, zeytin ve, zeytinyağımız da tanıtılmış olacak" şeklinde konuştu.?
İNŞAATIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Otogar inşaatı zemini 2140 adet, 80 cm çapında, 11.5 metre derinliğinde Jet-Grout kazıklarla güçlendirildi. Yapı, bu güçlendirilmiş zemin üzerine betonarme ve çelik yapı birleşimi olarak inşa ediliyor.
Radye temel üzerine uygulanacak tesviye dolgusu , hasır çelik donatılı betonarme döşeme ile örtülecek ve bu döşeme, özel yüzey sertleştirici malzeme ile araç trafiğine hazır hale gelecek ve bodrum kat tabanını oluşturacak.
Bodrum kat döşemesi, her iki yönde dişli döşeme olarak 256 adet kolon üzerine oturmakta olup, üst katta otobüs ve araç park alanı olarak kullanılacak. Açıkta kalan tüm betonarme alan su yalıtımı yapılarak üzeri çelik hasırlı beton dökülüp, yüzey sertleştiricilerle kullanıma hazır hale getirilecek.
Yapının Zemin ve 1. katı betonarme ve çelik konstrüksiyon yapı stili birlikte kullanılarak inşa edilecek. Her iki katta kolonların etrafı paslanmaz çelik kaplama ile kaplanacak. Peron ve ofislerin bulunduğu kısımda tüm yapı elemanları çelik konstrüksiyon, düğün salonu ve çok amaçlı salon gibi büyük alanların döşemesi ise betonarme olarak yapıldı. Binada katlar arasında ulaşım sirkülasyonunu sağlayacak 3 adet yürüyen merdiven ve 2 adet asansör bulunuyor.
Yapının çatısı, çelik konstrüksiyon profillerden çelik uzay aşıklı çatı olarak imal edilecek ve yine çelik konstrüksiyonlu 6 adet kule ihtiva edecek. Çatının yerden yüksekliği 15 metre, kulelerin yüksekliği ise 20.5 metre olacaktır. Çatı kaplaması taş yünü dolgulu kenetli çatı olarak imal edilecek. Binanın pis su atıkları paket arıtmada arıtılarak tüm kompleksin yeşil alan sulama ihtiyacında kullanılacak.
(MB-İK)

31.01.2013 11:59:13 TSI

Editör: Wan Haber