Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Aydın'da çıraklık eğitimden mezun olan ya da bir mesleği olup kendi iş yerini açmak isteyen girişimciler için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" protokolü imzaladı.
Protokol kapsamında 18 yaşını doldurmuş ve bir mesleği olan kişilerin kendi iş yerlerini açabilmeleri için düzenlenecek kurs sonunda 30 bin TL'si hibe 70 bin TL'si de sıfır faizli 2 yıl sonra 24 ay geri ödemeli destek verilecek.
Yaşanan bir çok soruna rağmen bu projenin kendi işyerini kurmak isteyenler için bir fırsat olduğunu belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulis Akşit, "İlimiz genelin, kapsayan 18 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim diplomasına sahip, ustalık belgesi sahibi ya da almaya hak kazanmış ve çıraklık okulu son sınıf öğrencileri bu haktan yararlanabilecek. 3308 sayılı kanuna tabi olmayan meslek dallarında yani ustalık belgesi gerektirmeyen meslek dallarında iş yeri açacakların da bu destekten faydalanabilecek" dedi.
Aydın'da mevcut 16 Çıraklık Okulu'ndan mezun olan 1422 kişiden 842'sinin fabrikalarda, 210 kişinin ise kendi açtığı iş yerinde çalışmaya başladığını geri kalan 470 kişinin ise bir başka ilde çalışmaya başladığını ve evlenen bayanların ise bir çoğunun mesleğini icra etmediğini belirtti.
KOSGEB olarak işletmelere destek vermek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Aydın Hizmet Merkezi Müdürü Turgut Gözen de, ancak eski anlayışın geride kaldığını proje yapan ve işini projelendirenlere destek verdiklerini belirtti. Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit öncülüğündeki bu proje kapsamında iş yeri açmak ve mesleğini icra etmek isteyenlere 30 bin liraya kadar hibe toplam 100 bin TL'ye kadar destek vereceklerini kaydeden Gözen, 3 bin TL'ye kadar evrak, noter ve sair kuruluş gideri, 27 bin TL'ye kadar elektrik, işi ile ilgili yakıt, kira ve 70 bin TL'si de 2 yıl geri ödemesiz 24 ay geri ödemeli destek verileceğini belirtti.
(İK)

12.02.2013 13:32:56 TSI

Editör: Wan Haber