Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Havva Çetintürk yaptığı açıklamada son günlerde Aydın kamuoyunda konuşulan Aydın Eğitim Müzesi konusunun Türkiye'de ses getireceğini söyledi.
Müzelerin yalnızca geçmişle kurulacak sağlam bir köprü değil, güzel ve mutlu bir geleceğe ulaştıracak bilgi ve tecrübe birikimini, değişim ve gelişim imkanlarını da bünyesinde bulunduran ender yerlerden olduğunu ifade eden Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Havva Çetintürk,"Çağdaş müzeler toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevreye dair tanıklık eden malzemelerin üzerinde araştırma yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda eğitim doğrultusunda sergileyen, sürekliliği olan kurumlardır. Tarihi ve kültürel değerlerimiz ve doğal varlıklarımız, sadece bize geçmişten kalan bir miras değil; daha da önemlisi mutlaka gelecek nesillere ulaştırmamız gereken emanetlerdir. Bu emanetleri korumak ve geliştirmek bir zorunluluk, bunun gereği olarak ta bir toplumsal sorumluluktur " dedi.
Aydın'da yakın zamana kadar sadece Aydın Müzesi, Milet Müzesi ve Afrodisyas Müzesi varken, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu uzmanlaşmış müzeler kurulduğunu belirten Çetintürk şöyle devam etti:"Merkez ilçede geçen yıl açılan Arkeoloji Müzesi ülkemizin önde gelen müzeleri arasına girmiştir. Milet Müzesi ve Afrodisyas Müzeleri de dünya çapında ün yapmış arkeoloji müzelerindendir. Bunların yanında; Karacasu, Nazilli ve Söke Otantika Etnografya Müzeleri, Çine Kuvay-ı Milliye Müzesi, Yörük Ali Efe Müzesi, Çine Arıcılık Müzesi, Kuşadası Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi ile Ayto Kültür Evi Aydın müzeciliğine çok şey katmaktadırlar. Yakın bir gelecekte de Aydın Etnografya Müzesi, Aydın Kuvay-i Milliye müzesi ve Kent Müzesi bu anlamda yeni güç oluşturacaktır"
Son günlerde Aydın'da gündem oluşturmaya başlayan ve Aydın Eski Eserleri Sevenleri Derneğinin'de katkısının bulunduğu yeni bir müze projesi oluşturulduğuna dikkat çeken Çetintürk şöyle konuştu: "İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Pervin Töre'nin organize ederek başında bulunduğu bu proje, Aydın ilinde olduğu kadar Türkiye'de de ses getirecek bir projedir. Çünkü, bu proje gerçekleşir ise Türkiye'nin 5. Eğitim Müzesi olacaktır. Aydın ili her zaman eğitimi ile Türkiye'de adından söz ettirirken, artık Eğitim Müzesi ile de adından sıkça ve gururla söz ettirecektir. Tarihi ve kültürel değerlerimizi ve doğal varlıklarımızı, sadece bize geçmişten kalan bir miras değil; daha da önemlisi mutlaka gelecek nesillere ulaştırmamız gereken emanetler olarak gören bir sivil toplum kuruluşu olarak, Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği'nin en önemli görevi bu emanetleri korumak ve geliştirmektir. Bu bilinçle bu görevi bir zorunluluk olarak görmekte ve bunun gereği olarak da bir toplumsal sorumluluk olarak bizim üzerimize düşen görevlerden birisi de ilimize bir eğitim müzesi kazandırmaktır. Biz üzerimize düşen görevleri yapmaya hazır olduğumuzu bildirmekte ve başta Aydın Valiliği olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bu yolda çalışmaya, destek vermeye çağırıyoruz"
(GY-SK-İK)

23.01.2013 10:29:08 TSI

Editör: Wan Haber