CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, kamuoyunda başkanlık seçimine destek olmadığını iddia etti.
Bursa'da çeşitli temaslarda bulunan Ayata, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde düzenlenen panelde yeni anayasayla alakalı değerlendirme yaptı. Ayata, "İktidar partisi; kuvvetler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracak, yargıyı bağımlı hale getirecek ve yürütmeyi daha da güçlendirecek bir anayasal düzenleme istiyor. CHP açısından hedef özgürlükçü bir anayasadır. Mevcut anayasayı aşan daha demokratik bir anayasadır. İnsan haklarının teminat altına alındığı, hukuk devletinin sağlam temellere oturtulduğu, iktidarın keyfi uygulamalarının demokratik yoldan sınırlandığı, yargı bağımsızlığının sağlandığı bir anayasadır. Bunun dışındaki bir anayasa bizim açımızdan kabul edilemez. Burada Meclis Başkanını kastetmiyorum, ona inanmak istiyoruz ama hükümet siyasi irade koyuyor; başka rejime doğru Türkiye'yi çekmek istiyor" ifadelerini kullandı.
Ayata başkanlık sistemine şu an destek olmadığını ileri sürerek, "Kesinlikle destek yok. Hatta iktidar partisinin içinde de yok, seçmeninde de yok. Başkanlık seçimi durumunda, 'Evet rejim değişikliğine gidelim' diyenlerin oranı düşük. Kamuoyu dediğiniz siyasiler, medya. O tartışmalar sonucunda ne olur bilemiyorum. Referandum da yok, siyasi karar da yok. Kamuoyu yoklamaları açısından başkanlık sistemine şu anda destek görmüyorum, sağlanamayabilir de. İktidar partisi içinde de öyle çalkantılar olabilir ki destek sağlanamayabilir" şeklinde konuştu.
Ayata, Süheyl Batum'un aracıyla kırmızı ışıkta geçtiği gerekçesiyle yediği 154 liralık cezayı mahkemeye taşımasıyla alakalı olarak ise, "Olayı okumadım, bilmiyorum. Sayın Batum çok dikkatli biridir. Batum, hukuku çok iyi bilir, muhakkak hukuki çıkış noktası vardır, onu dile getirmek istiyordur. Şahsi konu değildir, o konu etrafında bir uyarı yapmak istiyordur. Olayı dışarıdan bakarak böyle yorumlamak istiyorum" dedi.
(CG-MŞ-GS-Y)

08.02.2013 16:47:12 TSI

Editör: Wan Haber