Podomania Ayak Sağlığı Merkezi Podiatristi Nazlı Ekici, 'sonradan genişler' düşüncesi ile alınan ayakkabıların, ayak sağlığını olumsuz etkilediği uyarısında bulunarak, ayakkabı seçilirken model ve renginden çok rahatlığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Podiatrist Nazlı Ekici, "ortopedik ayakkabıların ise vücudun rahat taşınmasını sağladığını ve omuriliğin duruşunu desteklediğini belirterek, ''Bu tür ayakkabılar kişinin yorulmasını geciktirir. Doğal malzemeden üretilen ayakkabılar cilt sağlığının korunmasını sağlar, nasır, batık tırnak ve mantar gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Doğru ayakkabı ve sandaletler de ayağa egzersiz yaptırır" dedi.
"Giyildikçe genişler'' düşüncesiyle dar alınan ayakkabıların ayak sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Ekici, ''Bu tür ayakkabılar basma bozukluğuna, tırnak batmalarına, ayak mantarlarına, acılı nasırlara, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına, çabuk yorulmaya, bilek burkulmalarına, ayak, bacak ve bel ağrılarına ve ayakta kalıcı deformasyonlarına neden olabilir. Bu nedenle ayakkabı seçerken ilk kriterin; model ve renkten önce rahatlık olması gerekir'' diye konuştu.

"YARIM SANTİM BOŞLUK OLMALI"
Ayakkabının doğal malzemeden imal edilmiş olmasına özen gösterilmesi önerisinde bulunan Podiatrist Ekici, ''Ayakkabı alınırken her ikisi de giyilip yürünerek test edilmeli. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santimlik bir boşluk bulunmalı'' dedi. Ekici, bağcıklı ayakkabıları da ayağı daha iyi kavradığı ve kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ayarlanabildiği için tavsiye ettiklerini anlattı.
Anatomik ayakkabıların, ortopedik ayakkabının tam tersi taban yapısının çok yumuşak olduğunu anlatan Nazlı Ekici, ''Yumuşak olan taban yapısı kişini ayak şeklini alır ve basış noktalarını değiştirme özelliği yoktur. Ortopedik taban yada ayakkabıda durum tam tersidir. Sadece hafif esnek olup ayak basış noktalarını değiştirme kasları çalıştırma özelliğine sahiptir'' ifadelerini kullandı.

"ORTOPEDİK AYAKKABILAR NEREDEN BULUNUR?''
Bot, çizme, terlik, sandalet, ayakkabı, spor ayakkabı olarak birçok modelin ortopedik cinsleri olmadığını anlatan Ekici, bu ürünlere ayakkabı satışı yapan büyük mağazalardan, eczanelerden, çocuklar için ürün satışı yapan yerlerden ve ortopedik ve tıbbi malzemeler satan özel işyerlerinden ulaşmaya çalışan halkımız büyük yanılgıya uğratılıyorlar. Çünkü, anatomik yapıya bile sahip olmayan ürünlerin satışta yetersiz kişiler tarafında ortopedik olduğu söylenir. Kişi ortopedik ayakkabı giydiğini düşünür rahatsızları devam eder ve kendilerini çaresiz hissederler. Biz bu konuda doğruları anlatmakta ve kabul ettirmekte çok zorlanıyoruz. Çünkü, yanlış bilgilendirme nedeniyle kişilerin zihinlerinde kalıplaşmış bilgiler yer ediyor, bunu silmek de kolay olmuyor'' dedi.

''TEDAVİ İÇİN DÜZENLİ KULLANILMALI''
Ekici, ortopedik ayakkabı kullanımının belirli aralıklarla yapılabileceği gibi bunun uzun süreli de olabileceğini vurgulayarak, "Tedavinin sağlıklı sonuç vermesi için düzenli şekilde ve başka ayakkabılar giyilmeden titizlikle kullanılması gerekir. Aksi takdirde ayak yapısı sağlıklı şekilde düzelmeyebilir" diye konuştu.
Ortopedik ayakkabı bulmakta zorlanan kişilere ayak yapısına uygun, kişiye özel tabanlık yaptırdıklarını belirten Ekici, ''Özel tabanlıklar sayesinde ortopedik olmayan bir ayakkabıyı da bu formata uygun hale getirebiliyoruz. Ancak, piyasada bulunan birçok tabanlıklar hiçbir işe yaramadığı gibi kişinin parasının da boşa gitmesine yol açıyor. Biz tabanlıkları, merkezimizde çeşitli analizler yaptıktan sonra kişiye özel üretim yaptırıyoruz'' diye konuştu.
(AKL-Y)

09.02.2013 10:38:51 TSI

Editör: Wan Haber