Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanığın yargılandığı KCK Van Davası bugün devam etti.

Müdahil avukatlardan Murat Timur delillerin tarışıldığı bugünkü duruşmada mahkemenin usul kurallarına riayet etmesi gerektiğini, edilmezse bu yargılamanın anlam taşımayacağını belirtmek üzere duruşma sırasında dışarı çıktıklarını anlattı.

Mahkemenin de bunu duruşmaya ara verme olarak algılayıp yarın sabaha bıraktığını söyledi.

"Bugün delillerin tarışılması bölümüne geçtik.

"Müvekkilerimiz iddianame aşamasında olduğu gibi bunun bir siyasi yargılama olduğunu belirtti. Bunun üzerine kurulmuş bir yargılama da delillerin tartışılmasını dahi kabul etmeyiz, dedi.

"Onun üzerine mahkeme heyetiyle müvekkillerimiz arasında tartışma oldu. Biz müvekkilerimizin savunma hakkının kısıtlandığını belirterek değerlendirme yapmak üzere, mahkemenin uygulamalarına dikkat etmesi için duruşma salonundan çıktık.

"Mahkeme de bunu duruşmaya ara verme olarak algılayıp yarına kadar ara verdi."

Yarın tahliyeye ilişkin taleplerini mahkemeye sunacaklarını söyleyen Timur, tutukluluk haliyle ilgili bir karar verileceğini ifade etti.

"Savunmaya müdahale edilemez"

Davanın Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmasında savcının, avukatların savunmalarına müdahale etmek istemesi nedeniyle tartışma yaşandı.

Duruşma, avukatların iddianamenin değerlendirmesi hakkındaki savunmalarıyla başladı. Avukat Müjde Tozbey Erden savunmasını yaparken "Düşman Ceza Hukuku"nu anlatmak istedi. Savcı Recep Bakırcı, ilk duruşmadan itibaren kendisine yönelik ithamlarda bulunulduğunu belirterek Erden'in savunmasına müdahale etti.

Mahkeme Başkanı Kerem Küçük'ün savcının cevap hakkı doğduğunu belirtmesi üzerine avukatlar, yargılamanın tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle mahkemeyi protesto etti. Savunmaya müdahale edilemeyeceğini belirten avukatlar müvekkilleriyle görüşerek mahkeme salonundan ayrıldı. Duruşmaya kısa bir ara verildi.

Avukatlar kendi aralarında yaptıkları görüşmenin ardından mahkeme salonuna döndüler ve mahkemenin bu tutumu devam edecekse savunma yapmayacaklarını açıkladılar. Avukatlar ve mahkeme arasında varılan anlaşmanın ardından duruşma devam etti.

Davanın avukatlarından Bedia Özgöçke Ertan, bianet'e yaptığı açıklamada, iddianameye başından beri karşı olduklarını ve savunmaya müdahale edilemeyeceğini ifade etti.

"Savcılığın, delillerin birbiriyle bağlantısını sağlayamadığı için iddianamenin hukuka uygun olmadığını ve kullanılan üslubun da hakaret içerdiğini anlatıyoruz. Avukatlar, savunma hakkı kapsamında iddianameyi eleştiriyor. Savunmada fıkra bile anlatabiliriz, kimse nereye bağlayacağımızı bilemez. Savunmaya müdahale edilemez." BİANET

Editör: Wan Haber