Avukatların başörtülü bir şekilde duruşmalara girmesine engel olan maddenin Danıştay tarafından durdurulması üzerine duruşmaya başörtülü katılan avukat Şule Dağlı Gökkılıç'ın başörtüsü tutanağa geçirildi.
Yasağın kalkmasıyla kadın avukatlar başörtülerini çıkarmayarak duruşmalara girmeye başladı. Bugün Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bir duruşmaya giren avukat Şule Dağlı Gökkılıç'ın taktığı başörtü hakim tarafından tutanağa geçirildi.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklama yapan avukat Gökkılıç, Danıştay'ın verdiği kararın kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, "Yıllardan beri verdiğimiz bir mücadelemiz vardı. Bu mücadelenin sonucunda Danıştay'ın da haklı bir karar verdiğini düşünüyoruz. Kararın haklılığı şuradan kaynaklanıyor; Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kuralları 20. maddesinde düzenlenen bir durum söz konusuydu yasağı teşkil eden. Bu maddede avukatlar mahkemelerde başı açık olarak görev yapar diyor. Anayasada, hak ve özgürlükler kanunlu sınırlanır diyor. Kanun değil, yönetmelik değil ancak meslek kuralı ile bize bu yasakçı tavır uygulanıyor" diye konuştu
Yasağın kalktığı ilk günde duruşmaya türbanı ile girdiğini belirten avukat Gökkılıç, "Tabii ki bir tedirginlik vardı. Hakim 'bu konu ile ilgili bana gelmiş bir tebliğ yok. Ben bu durumu zapta geçmek durumundayım' dedi ve tutanak tuttu. Ben de kendisine Danıştay'ın kararını hatırlattım. Ama kendisi bu durumu Barolar Birliği ve İstanbul Barosu'na bildireceğini söyledi" dedi.
(YM-ÇK-Y)

25.01.2013 15:32:58 TSI

Editör: Wan Haber