Türkiye'nin ilk yerli tramvayı ipekböceğini üretip raylara indiren ve vatman koltuğuna geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa'da bir çok ülkeden hızlı tren parçalarının üretimi konusunda sipariş aldıklarını açıkladı. Bursa'daki firmalar 20 yılda 2 trilyon dolara ulaşması beklenen pazarda 200 ile 400 milyar dolar arasında iş almayı hedefliyorlar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Makina Mühendisi Recep Altepe'nin vizyonu ile 3 yıl önce çalışma başlatılan Bursa'da, raylı sistem konusunda ciddi imalatlar gerçekleşti. Durmazlar Makina'nın şehiriçi tramvay sistemlerinde kullanılacak alçak tabanlı vagonlarının, simülasyon testlerini geçmesinin ardından BURULAŞ tesislerinde gerçek fiziki testlere başlandı.
1 ay içerisinde fiziki testinde tamamlanıp, aracın ihalelere girebilir hale geleceği kaydedildi. Durmazlar Makina Bursa'daki mevcut fabrikasında yılda 150 ile 200 arasında vagonu Avrupa'daki firmalardan yüzde 30 ile 40 daha ucuza imal edebilecek.

TÜRKİYE'NİN TREN, AVRUPA'NIN HIZLI TREN PARÇALARINI ÜRETECEĞİZ
Ulaştırma Bakanlığı'nın yakında Ofset Kanun ismi verilen bir düzenleme ile kamuya ait her türlü araç alım ihalelerinde yüzde 51 yerlilik şartı aramaya başlayacağına dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Avrupa'daki bazı projelerde kullanılacak hızlı trene ait parçaları Hindistan'dan daha kaliteli üretebildiğimiz için Bursa'da yapmaya başlıyoruz. Biz 3 yıl önce Bursa'da raylı sistem ile alakalı vagon ve her türlü imalatın yapılabileceğini söylerken ortaya bir vizyon koyduk. Sadece Türkiye'deki belediyelerin ihtiyacı olan vagonları değil, Avrupa'da kullanılacak vagon ve raylı sistem ürünlerini de üretmeyi hedefledik. Bugün geldiğimiz noktada, vagon imalatlarımız tamamlandı. Testlerini bitiriyoruz. İlk olarak Bursa sokaklarında sonra Almanya'nın Avrupa'nın sokaklarında vagonlarımızı dolaştıracağız. Bursa olarak bu işi yaparken Malatya, Konya, Ankara, Eskişehir, Sakarya, Denizli gibi birçok şehirde de üretimimize katkı koyacak kuruluşlar firmalar olacak. Bu raylı sistem teknolojilerini iyi yapabilecek kadrolarımız var. Fabrikalarımız mevcuttur. Maliyetlerimiz Avrupa'ya göre düşük olduğundan bu sektörde avantajlı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

İPEKBÖCEĞİNİN TESTLERİ BURULAŞ'IN RAYLARINDA BAŞLADI
Durmazlar Makina fabrikalarında üretilen yüzde 50 civarında malzemesi yerli olan alçak tabanlı ilk katarın test çalışmaları da Burulaş ürün kabul raylarında başladı. Avrupa'lı test uzmanlarının 1 ay sürecek hız, eğim tutuş gibi unsurları kontrol edeceği deneme sürüşlerinden sonra Heykel-Kent Meydanı hattında da kullanılabilecek tarzdaki düşük tabanlı vagonlara uluslararası onay verilmiş olacak. Başkan Recep Altepe ve raylı sistem danışmanı Taha Aydın ile birlikte Durmazlar'ın düşük tabanlı vagonlarını kullanıp, içerisinde tur atarak yerli araçları kontrol ettiler.
Taha Aydın, raylı sistem pazarının giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, "Özellikle Orta Doğu ülkelerinde müthiş bir pazar gelişmesi var. 2013 yılında Suudi Arabistan'da yapılacak olan raylı sistem ihale miktarı 465 milyon eurodur. Bu rakam 650-700 milyon dolara tekabül ediyor. Türkiye olarak da biz bu araçların ithalatına büyük paralar ödüyoruz. Şu anda Bursaray'da kullandığımız bir vagon 8 milyon liradır. 4 aracın birleştiği her seferde giden bir katarın maliyeti 32 milyon liraya geliyor. Bunu Türkiye'de yüzde 30 veya 40 daha ucuza belediyelerin hizmetine sunmak, milli ekonomi bakımından çok önemlidir. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızda Bursa'daki çalışmaları desteklemektedir" dedi.
(İRF-İHS

31.12.2012 13:13:12 TSI

Editör: Wan Haber