Van TSO tarafından onurlarına verilen yemeğin ardından yapılan programda, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva Van ili ile ilgili tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik bilgilerinin olduğu bir sunum yaparak ardından sözlerine şöyle devam etti; ”sizleri burada ağırlamaktan oldukça mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. İlimiz yatırım için çok önemli bir potansiyele sahip, özellikle tarım ve hayvancılık konularında kentimizin içinde barındırdığı değerleri kullanarak modern tekniklerle yeni iş olanakları yaratılabilir. Van ili Türkiye’nin küçükbaş hayvan sayısı bakımından en önemli ilidir. Meraları ve su kaynakları zengin olan ilimizin bu potansiyeli göz önüne alınarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca Van ili genç nüfus bakımından Türkiye’nin ilk üç ili içerisinde bulunmaktadır. Bu genç enerjinin istihdam edilerek değerlendirilmesi ilimiz ve bölgemiz başta olmak üzere ülkemiz için önemli kazanımlar yaratacaktır.” Dedi


Takva konuşmasına şöyle devam etti. “ şuna da değinmeden geçemeyeceğim ilimiz Antalya ve Konya ile birlikte ülkemizin en kaliteli güneşini alan ilk üç ili içerisinde yer almaktadır. Sizden ricam bu konu ile ilgili yatırım yapmak isteyenleri Van’a yönlendirmeniz. Van’a yapılacak her türlü yatırım konusunda Ticaret ve Sanayi Odası olarak yanınızda olduğumuzu ve her türlü desteği vereceğimizi buradan belirtmek isterim.” Dedi.


Necdet Takva’nın konuşmalarının ardından söz alan Avrupa Kürt İş Adamları Birliği Başkanı Hasan Yirik “ ben ve ekibim doğduğumuz topraklarda olmaktan oldukça mutlu ve guruluyuz. Amacımız Avrupa’daki Kürt işadamlarını bir araya getirerek enerjilerini buralara yönlendirmek. Malumunuz olduğu üzere son yıllarda dünyada ekonomik, teknolojik ve siyasi anlamada değişimler yaşanıyor bizler bu bölgenin insanları olarak bu değişimlere ayak uydurduğumuz sürece başta kendimize ve çevremize olmak üzere bölgemize de fayda sağlayacağız. Bizim ilk hedefimiz 9. Ayda Avrupa’da bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarını Avrupalı iş adamlarımızla bir araya getirmek olacaktır. Bu çok ağır ve büyük riskler taşıyan bir adım olacaktır ancak bu riskleri almaya değer dedi.  Bir ticaret adamı elbet yatırımlarında duygusal davranmamalı ama biz büyük bir sorumlulukla bu yükü sırtlanacağız. Derneğimizde toplamda 120 nitelikli iş adamı ile örgütlendik Avrupa’ya döndüğümüzde Sayın Takva’nın yapmış olduğu sunumları ve Van’ın ekonomik potansiyelini kendi aramızda değerlendireceğiz ve en kısa zamanda bölgeye tekrar bir iş gezisi düzenleyeceğiz.“ dedi.


Daha sonra söz alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane; “bizi ağırlayan Van TSO’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası kurumsal kimliğini tamamlamış harika bir oda olarak iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır bir kurum pozisyonundadır. Van için şu kelimeyi kullanabilirim, nasıl ki Fethiye için Saklı Kent kelimesi kullanılıyorsa Van’da Saklı Cennettir benim için, doğal güzellikleri ve tarihi mekânları başta olmak üzere Van ili bir medeniyetler beşiğidir. Van’ın potansiyelinin göz önüne alınarak Avrupalı iş adamlarımızın Van’ı değerlendirmesini isterim.” Dedi.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdimi ile program son buldu.

 

Editör: Wan Haber