Türkiye'nin önemli otomotiv devlerinden TOFAŞ, 2012 yılında Avrupa'daki 50 bin otomobil siparişi azalması sebebiyle sözleşmeli 800 işçisi ile yollarını ayırdı.
TOFAŞ, otomobil fabrikasında çalışan 800 işçiyle yeni yılda sözleşme yenilemedi. İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran yetkili Türk Metal İş Sendikası Bursa 3'nolu Şube Başkanı Zafer Öztürk, Avrupa'daki 2011 yılında sipariş yükselmesi olduğunu ve bu dönemde işçi alımı olduğunu dile getirdi. Bu dönemde siparişlerin karşılanması için bu işçilerin istihdam edildiğini kaydeden Öztürk, Avrupa'daki sipariş azalmaları dolayısıyla işçi çıkartmaya gitti. Öztürk, "2012 yılında siparişler düştü. Yaklaşık 50 bin araç sipariş düşüklüğü oldu. O yüzden 2013 yılında ikili vardiyaya dönme kararı alındı. Önceden 3'lü vardiyaydı. Sözleşmeli ve askerlik yapmayan elemanların sözleşmeleri yenilenmedi. Kadrolu elemanın işten çıkartılması söz konusu değil. Söz konusu işçilerin sözleşmesi bitmesinden sonra çıkışı yapıldı" dedi.
Ağırlıklı olarak İspanya, İtalya ve Yunanistan ülkelerinden siparişlerin azaldığını kaydeden Öztürk, "Avrupa'daki daralma dolayısıyla böyle bir karar alındı. Fabrika, 7 Ocak itibariyle ikili vardiyaya dönecek" şeklinde konuştu.
(YS-İHS)

02.01.2013 17:28:02 TSI

Editör: Wan Haber