Belçika'da gözaltına alınan oğlunun cenazesiyle karşılaşan Döne Aslan, işkence sonucu ölüme neden olan polislerin cezalandırılması için çabalarken, Nerkiz Şahin ise, evini yakıp eşiyle iki oğlunu öldüren bir ırkçının hak ettiği cezayı alması için mücadelesini sürdürüyor.
Avrupa'da yaşanan insan hakları ihlalleri ve artan ırkçı saldırılar ağır acılar yaşayan iki Türk kadının örnek oluşturacak hukuk mücadelelerinin doğmasına neden oldu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın yayın organı Artı Doksan Dergisi'nin 4. sayısında yer alan yazıda, Belçika'da yaşayan iki kadının hukuk mücadelesine yer verildi. Evlatlarını kaybetmiş, en yakınlarının acılarını yaşamak zorunda kalmış Döne Aslan ve Nerkiz Şahin, Avrupalı hukukçuların ve güvenlik yetkililerinin başlangıçta önemsemek istemedikleri davalarını en üst noktaya kadar taşımanın kararlılığını gösteriyor.
Döne Aslan, oğlu Mikail Aslan'ı Belçika'da gözaltında karşılaştığı kötü muamele sonucunda kaybetti. Edinilen bilgiye göre Mikail Aslan, bir gün Cuma namazı çıkışı polisin, yaşlı bir amcanın arabasına ceza yazdığını görünce, 'birazdan çıkacak yazmayın lütfen' diye müdahale etti. Polisler de 'sen bizim işimize karışamazsın, bizle geleceksin' diyerek Aslan'ı gözaltına alıp sorgusuz sualsiz hapse attı. Sabah Aslan'ın kardeşini arayan polisler, 'gelin cenazenizi alın' dedi. Konsolosluktan yapılan açıklamada ise, ölüm nedeni olarak önce boğazında ekmek kaldı denildi ardından da kalp krizi geçirdiği belirtildi. Kardeşinin Aslan'ın morgda çektiği fotoğraflar üzerine savcı olayın işkence olduğunu kabul etti.
Döne Aslan'ın, Türkiye'nin desteği ile yürüttüğü mücadelesine ilişkin soruşturma süreci, Temyiz Mahkemesi'nin kararıyla yaklaşık 2,5 yıllık sürecin sonunda olaya karışan 3 gardiyanın da yargılanmasına karar verilmesiyle sonuçlandı.
Nerkiz Şahin ise, 12 Ocak 2005 günü Belçika'nın Sint-Niklaas kentindeki evinin kundaklanması sonucu çıkan yangında eşi Süleyman Şahin ile 13 yaşındaki oğlu Deniz ve 8 yaşındaki oğlu Hakan'ı kaybetti. Şahin, hukuk mücadelesine kızı Tülin ile birlikte devam ediyor. Belçika Mahkemesi, üç masum insanın ölümüne yol açan olayın failini yalnız 3 ay hapse mahkum etti. Davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan Şahin, kurduğu dernekle ırkçılığa karşı toplanan imzaları Belçika Adalet Bakanı'na verdi. Her iki kadının da hukuk mücadelesi devam ediyor.
(PS-ÖZ-Y)

18.12.2012 12:00:19 TSI

Editör: Wan Haber